25.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialPopulatia Romaniei a scazut cu 1 milion de persoane

Populatia Romaniei a scazut cu 1 milion de persoane

Populatia Romaniei a scazut cu un milion de persoane, in perioada 1992-2005, aceasta tendinta continuand constant, pe termen mediu si lung, potrivit documentului 'Cartea verde a populatiei' pentru anul 2006, realizat de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, consultat de Rompres.

Scaderea populatie este determinata de fertilitatea scazuta (1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1, care ar asigura inlocuirea populatiei) si de migratia externa mare.

Aproximativ doua milioane de romani se afla legal peste hotare, iar numarul celor emigrati ilegal este necunoscut.

Pe de alta parte, Romania se bucura de un nivel mediu al ratei mortalitatii si de cresterea sperantei de viata, ceea ce determina o imbatranire semnificativa a populatiei.

Din circa 21,6 milioane de locuitori, aproximativ 10,5% sunt adulti, cinci milioane sunt tineri si copii, iar sase milioane sunt varstnici.

Peste 50 de ani, Comisia Nationala pentru Populatie apreciaza ca tabloul demografic va fi complet diferit – pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatia tarii, iar numarul copiilor si adultilor va scadea, ceea ce va face ca piramida varstelor sa-si ingusteze baza in mod dramatic.

Cartea verde a populatiei este documentul ce prezinta o radiografie a situatiei demografice actuale din Romania si propune optiuni de restructurare a sistemului de asigurari sociale, a sistemului medical si a celui de educatie, pentru a tine pasul fenomenului de imbatranire a populatiei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Accidentare gravă pentru Lixandru! Mijlocașul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocașul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru șase luni după accidentarea suferită în meciul cu PAOK Salonic, ratând astfel a doua convocare consecutivă...

O nouă ediție Tezaur începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Începând cu 7 octombrie, românii au ocazia să investească în titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, oferind dobânzi...

Cum încearcă Facebook să atragă tinerii adulți

Facebook, una dintre rețelele de socializare, a devenit cunoscută drept platforma părinților și bunicilor, în timp ce tinerii adulți folosesc aplicații foto și video...
Ultima oră
Pe aceeași temă