6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialPopa, SMFN: Fregata Regele Ferdinand e pregătită pentru misiunea atribuită

Popa, SMFN: Fregata Regele Ferdinand e pregătită pentru misiunea atribuită

Viceamiralul Aurel Popa, şeful SMFN, a declarat, miercuri, la Parlament, că fregata Regele Ferdinand este pregătită şi nu are limitări tehnice pentru misiunea atribuită privind Libia, el adăugând însă că nava mai are nevoie de armament de rachete navă-navă şi navă-aer, plus îmbunătăţirea senzorilor, informeaza Mediafax.

 

„Din toate punctele de vedere, fregata Regele Ferdinand este pregătită pentru misiune din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al echipajului şi atunci când este necesar va pleca în termenul stabilit”, a spus Popa, adăugând că, în opinia sa, „nu este necesar acum să intrăm în amănunte”. Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) a fost audiat la Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

El a mai spus, întrebat de câţi bani mai este nevoie pentru ca fregata Ferdinand să ajungă la un nivel european, că nu se pune problema banilor, ci „problema parcurgerii etapei de modernizare care se va desfăşura în perioada următoare”.

„Sumele nu sunt cunoscute, ele sunt în desfăşurare ca şi elemente şi vor fi anunţate când vor fi parcurse aceste etape. Fregata mai are nevoie de armament de rachete navă-navă şi armament de rachete navă-aer, plus îmbunătăţirea senzorilor şi alte elemente”, a explicat el.

Popa a subliniat însă că „pentru această misiune nu există nicio limitare tehnică”.

„Limitările, nu limitări tehnice, sunt date din punct de vedere al capabilităţilor pe care le are nava prin prisma faptului că nu a parcurs procesul de modernizare şi nu are armamentul pe anumite domenii, dar ea este acceptată şi afirmată la NATO, iar partenerii o folosesc la toate operaţiile la care ea are capabilităţi. Eu insist, însă, că această misiune este una normală, pe care echipajul şi nava, pe alte paliere, le-au desfăşurat şi în anii trecuţi şi că din punct de vedere tehnic nu există absolut nicio problemă”, a mai spus viceamiralul.

Şeful SMFN a mai spus că data la care va pleca fregata în misiune „va fi comunicată presei în momentul când va fi cunoscută, pentru că sunt stabilite de cei care organizează această misiune de embargo”.

„Cred că este important să se cunoască faptul că această fregată participă de ani de zile la operaţii de interdicţie maritimă. Embargoul se desfăşoară în cadrul unei operaţii de interdicţie maritimă, echipajul este instruit şi are capabilităţi pentru a desfăşura astfel de misiuni, ştie ce trebuie să facă şi nu există nicio problemă care să impieteze acest gen de misiuni”, a insistat el.

CSAT a hotărât în 22 martie că România va participa la aplicarea embargoului legat de situaţia din Libia cu fregata Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, adică în total cu 207 militari. Costul participării se ridică la 4,5 milioane de euro.

 

Cele mai citite

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă