25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPonturi pentru vacanţa de Paşte. De la tărâmurile biblice la tradiţiile Bucovinei

Ponturi pentru vacanţa de Paşte. De la tărâmurile biblice la tradiţiile Bucovinei

Sărbătoarea Paştelui este o mană cerească pentru lucrătorii din domeniul turismului, ale căror venituri vor creşte considerabil la mijlocul lunii aprilie. De câştigat au însă şi turiştii: ofertele sunt numeroase, iar concurenţa dintre agenţiile de turism determină scăderea preţurilor. Unde este ieftin şi bine de Paşti?

Betleem, Israel

Nici un loc din lume nu este mai potrivit pentru a petrece Paştele decât locul naşterii lui Iisus: oraşul Betleem. Pentru pomenirea naşterii Mântuitorului, împăratul Constantin I a zidit „Bazilica Naşterii” la Betleem. Aceasta a fost restaurată în timpul domniei împăratului Iustinian, apoi de către cruciaţi în secolul XII.

Cât costă?

Un sejur de patru nopţi de la Estella Travel costă 337 de euro, iar plecarea are loc pe 10 aprilie. Preţul include biletul de avion Bucureşti – Tel Aviv dus-întors, şapte nopţi de cazare cu demipensiune la hoteluri de trei şi de patru stele, transfer aeroport – hotel, transport cu un autocar modern dotat cu aer condiţionat, un ghid local vorbitor de limba română, precum şi un ghid şi un preot însoţitor de grup din partea agenţiei de turism. Preţul nu include taxa de aeroport de 160 de euro care se achită la agenţie, bacşişuri de 40 de euro de persoană pentru hoteluri, ghizi lcoali şi şoferi, intrările la obiectivele turistice (45 de euro de persoană), precum şi suplimentul pentru perioada Paştelui (117 euro de persoană).

Ce vei vizita?

În timpul celor 8 zile vei vizita oraşul Ierusalim, oraşul Betleem, Betania, Muntele Măslinilor, Muntele Sion, Zidul Plângerii, Râul Iordan, Cana Galilee, Nazareth, Haiffa, Cesareea şi Tel Aviv. Lista este impresionantă. Statul Israel a moştenit o bogăţie istorică inestimabilă pe care ştie s-o exploateze din plin. Orice piatră are povestea ei şi orice colţ de stradă a fost martorul unor întâmplărilor care au născut legende şi au devenit scene biblice.

Praga, Cehia

Praga are un farmec aparte în orice perioadă a anului, cu atât mai mult în timpul sărbătorii Paştelui. Pe străzile oraşului simţi c-ai devenit personajul unui roman al cărui deznodământ este învăluit în mister. Malul Vltavei i-a inspirat, timp de secole, pe poeţii cehi, iar cântăreţii ambulaţi oferă spectacole de excepţie. Vei ajunge pe Podul Carol şi vei simţi nevoia să te aşezi pe jos, turceşte, pentru a vibra în acordurile muzicii. Din orice parte ai privi Castelul din Praga, acesta îţi va apărea superb, în toată măiestria lui, iar o cafea pe terasa unei cafenele cu o asemenea privelişte va avea, întotdeauna, un alt gust. Cehii par, de multe ori, nişte oameni morocănoşi, însă cunosc la perfecţie ce înseamnă politeţea, serviciile impecabile şi respectul pentru turişti. Dacă nu doriţi, încă, să vizitaţi Praga, citiţi romanele lui Milan Kundera.

Cât costă?

Un sejur de patru nopţi în Praga, de la compania Estella Travel, costă 306 de euro. Plecarea are loc pe data de 10 aprilie. Preţul include biletul de avion Bucureşti – Praga dus-întors, patru nopţi de cazare cu mic dejun la un hotel de patru stele, un tur de oraş, mai multe tururi pietonale cu însoţitor de grup, transferuri aeroport-hotel şi un ghid român din partea agenţiei. Dacă eşti din provincie, compania asigură transport gratuit până la aeroportul Otopeni, de la Constanţa-Medgidia-Cernavod-Feteşti-Slobozia, de la Iaşi-Roman-Bacău-Oneşti-Braşov-Câmpina-Plieşti şi de la Piteşti. Preţul nu include taxele de aeroport de 100 de euro, asigurarea medicală şi excursiile opţionale.

Ce vei vizita?

Excursiile opţionale îţi oferă şansa de a afla totul despre regiunea Pragăi şi de a face o incursiune în perfecţionismul german. Poţi vizita staţiunea Karlovy Vary, castelul Karlstejn şi oraşul german Dresda. În plus, poţi petrece o seara de vis pe râul Vltvala, luând cina pe un vapor de croazieră. Dacă Praga este un oraş superb pe timp de zi, noaptea devine magnific.

Roma, Italia

„Toate drumurile duc la Roma”, spune o veche zicală care datează din vremea Imperiului Roman. Istorica afirmaţie îşi demonstrează, însă, valoarea de adevăr mai mult în prezent decât în trecut, când toate drumurile plecau din Roma şi „exportau” civilizaţia acolo unde barbarii purtau pantaloni. Paştele, în sine, este o săbătoare istorică, milenară, şi se potriveşte perfect cu un oraş care poartă pe colinele sale două milenii de glorie.

Cât costă?

Un sejur de patru nopţi de la Beldi Tours costă 371 de euro. Preţul include cazarea, micul dejun la un hotel de patru stele, biletul de avion dus-întors Bucureşti – Roma la compania aeriană Alitalia, transferul de la aeroport la hotel, un tur de oraş cu un ghid local, precum şi un ghid român însoţitor. Plecarea are loc pe 12 aprilie. Taxele de aeroport nu sunt incluse în preţ. Totodată, doritorii vor trebui să plătească asigurarea medicală (care este opţională), intrările la obiectivele turistice, excursiile şi serviciile opţionale, precum şi trei euro de persoană ca taxă locală pentru fiecare noapte de cazare, impusă de Primăria oraşului Roma începând cu data de 1 ianuarie 2011. Taxa va trebui achitată cash la recepţia hotelului.

Ce vei vizita?

La Roma vei vizita principalele obiective turistice ale oraşului, printre care Vaticanul, Capela Sixtină şi Bazilica San Pietro, cea mai mare biserică catolică din lume unde puteţi admira capodopera „Pieta” a lui Michelangelo. În plus, veţi avea timp berechet pentru cumpărături. Pe data de 14 aprilie, vei vizita insula Capri şi oraşul Napoli şi vei petrece după-amiaza primei zile de Paşte la Tivoli.

Bucovina

Dacă vrei să-ţi petreci sărbătorile de Paşti în România, cea mai buna alegere este Bucovina: tărâmul tradiţiilor, al mănăstirilor şi al peisajelor pitoreşti. Noaptea de înviere are un farmec aparte şi o încărcătură spirituală deosebită în oricare dintre mănăstirile care au devenit o destinaţie de pelerinaj pentru credincioşii din toată ţara: Voroneţ (cu albastrul ei inconfundabil), Putna, Suceviţa, Humor, Moldoviţa sau Dragomirna. În Săptămâna Mare, pe lângă simpla vopsire a ouălor, se practică fie încondeierea cu pensula, fie împistritul cu ceară. Tehnica încondeierii ouălor a devenit o adevărată artă în zonă, iar tradiţia este transmisă din generaţie în generaţie.

Cât costă?

Un sejur de trei nopţi de cazare într-o pensiune din Bucovina în perioada Paştelui costă aproximativ 480 de lei. Ofertele sunt numeroase, iar preţul include, în majoritatea cazurilor, cazarea, două mese pe zi, masa festivă şi programele turistice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă