5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialPonta vs. Iohannis. Trădători nostalgici și nehotărâți

Ponta vs. Iohannis. Trădători nostalgici și nehotărâți

Cine a câștigat prima dezbatere? Răspunsul depinde de stabilirea scopurilor rațional determinate ale celor doi candidați. Nu am de unde să le știu, dar în actualul peisaj electoral sunt limpezi câteva lucruri:

Pentru Victor Ponta:

– tot ce putea să ia de la partidul său a luat deja în primul tur (a fost peste scorul partidului cu 2,5%)

– tot ce putea să adune prin alianțe a adunat (Tăriceanu, Vadim, Meleșcanu)

nu există nicio categorie semnificativă de electorat indecis din care mesajul PSD să extragă voturi

Pentru Klaus Iohannis

– a luat cel mult scorul însumat al partidelor care îl susțin (dacă adunăm și FC)

– va fi votat, aproape indiferent de prestația sa, de electoratul anti-PSD, implicit anti-Ponta

dacă numărul de votanți rămâne la fel ca în primul tur, reorientarea voturilor celor ieșiți din cursă îi este dezavantajoasă (chiar și cu un vot mai masiv în diaspora)

Așa că pentru:

V. Ponta – cea mai bună direcție de atac este o parte a electoratului PNL, nostalgicii super-majorității câștigate de USL; orice vot luat de la Iohannis mărește ecartul la două voturi;

K. Iohannis – singura strategie cu șanse este atragerea la vot a unor nehotărâți relativ interesați de politică, dar nemulțumiți de actuala clasă politică (#toatepartideleaceeasimizerie) sau plasați ideologic mult la stânga.

Să vedem acum ce le-a ieșit:

V. Ponta – A vorbit, de mai multe ori, pentru publicul-țintă – electoratul PNL. Inclusiv pomenirea liberalilor cu probleme penale avea scopul ăsta – premierul nu e atât de naiv încât să creadă că cineva crede că PNL e mai corupt decât PSD-ul baronilor, socrilor și combinatorilor cu probleme silvice sau informatice. Doar că sperietoarea DNA&ANI și zăhărelul anihilării acestora (vezi protocolul cu ONG-ul lui Dogaru) merge la racolat parlamentari și aleși locali, greu de crezut că merge și la electorii simpli, mai ales când sunt fluturate de autorul apoftegmei „scapă cine poate”. În plus, cred că în PNL s-au cam limpezit apele după primul tur. Dar, cel puțin ca proiectare, dacă nu și ca execuție, planul a fost bun.

Iohannis pare că a înțeles atacul, a parat prin combinația de susținere a justiției (DNA) cu modificare a legislației (ANI), dar are dezavantajul celui ce e de prea puțină vreme într-un partid. Nu-și cunoaște PNL-ul.

K. Iohannis – Chiar dacă ultrașii pro-Klaus sau anti-Ponta se vor fi supărat că n-a șters pe jos cu premierul, deși orice om care citește știrile putea s-o facă ușor (declanșatoarele de hiperhidroză „plagiat”, „ofițer acoperit”, „Duicu”, „Panait”, „retrocedări” etc. nu au fost pomenite), Iohannis a mizat pe o prezență și un discurs rezervate, civilizate, sobre. Dacă e să vorbim de „domni”, de „liberali cu papion”, Klaus Iohannis a fost de o mie de ori mai „domn” decât manechinul agramat ce încearcă să-i fure partidul. De provincie, poate, prăfuit, dar domn. Rara avis în mahalaua noastră „capitalistă”.

A prezentat niște scuze generice, lăsându-l în offside pe Victor Ponta – deși aici trebuie să fac o concesie „ultrașilor”: Iohannis trebuia să puncteze că averea (ne)declarată a unui parlamentar român sau european e o problemă de interes public, nu vreun atac la familie în genul mizeriilor performate de Gabriela Vrânceanu Firea.

Dacă dintre eco-protestatari a reușit să-și anexeze destui (aceștia erau, oricum, supărați pe Ponta „pentru că Roșia Montană” și „pentru că gaze de șist”), nu e limpede care au fost ofertele pentru alte tipuri de nehotărâți. Scandalul votului din diaspora a fost bine exploatat, dar pentru asta Klaus Iohannis nu are niciun merit. Promisiuni că economia va merge bine când vom avea guvern PNL sunt prea îndepărtate. În schimb modestia de primar, lipsa aerelor de atoateștiutor în orice domeniu, și mai ales în economie, în contrast absolut cu contracandidatul său, s-ar putea să „dea bine” exact la acei oameni care-și știu și fac foarte bine meseria, care duc țara înainte și care sunt scârbiți de politicieni.

Dincolo de toate, Iohannis a fost foarte ne-pregătit. Nu că nu s-a pregătit el însuși, ci că are o echipă foarte slabă. Dacă e adevărat că e consiliat de cele două specialiste în contorsionism ideologic despre care se vorbește (Gorghiu&Săftoiu), prezidențiabilul ar trebui să renunțe urgent la echipa sa și să iasă pe stradă, să vorbească cu oamenii și să-i asculte.

Greu de spus, deocamdată, cine și-a jucat mai bine atuurile. Au fost discursuri paralele. Pe Victor Ponta îl ajunge din urmă, ca pe groparul lui Coșbuc, secretul votului de care și-a bătut joc când ne-a spus că a votat cu Rațiu și Constantinescu – nu poți „răsplăti” un vot ce rămâne secret, deci votanții liberali nu au ce spera. Pe Iohannis îl bântuie calitatea – asumată sau acceptată – de „tovarăș de drum” al PSD. În rest, a existat o asimetrie de expunere media, Ponta e toată ziua la televizor ca premier (A. Năstase a avut infinit mai mult bun-simț demisionând în campanie), iar liberalul s-a folosit bine de oportunitatea de a se uita în ochii publicului și a demonta minciuna trimisă prin poștă despre tăierea pensiilor.

Fără încă – cel puțin – o repriză e mai degrabă un 0-0.

PS – Reacțiile stângii (caviar/boeme/universitare/progresiste) par încurajatoare pentru Iohannis. Dacă va câștiga, modelul de vorbăreț bășcălios reprezentat de Iliescu, Băsescu, Năstase, Antonescu și Ponta va fi fost înfrânt de buna-cuviință. Dar pentru asta e nevoie ca Iohannis să ducă dialogul în zona unei dezbateri de substanță, pe probleme ce țin de competențele prezidențiale, în următoarele întâlniri. 

Cele mai citite

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...

Solidaritate pe șine și dincolo de ele, la un protest masiv în Piața Victoriei

Sindicatele consideră că actualele politici guvernamentale periclitează viitorul mai multor sectoare strategice Vineri, între orele 13:00 și 16:00, Piața Victoriei din București va deveni epicentrul...

Noi reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori

Aplicația de salarizare pentru profesori a fost actualizată pentru anul 2025 Aplicația de salarizare utilizată pentru profesori și personalul din învățământ a fost actualizată conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă