11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialPonta: Structurile guvernamentale vor pune cap la cap date dispersate privind listele...

Ponta: Structurile guvernamentale vor pune cap la cap date dispersate privind listele electorale

Toate structurile guvernamentale, în special Ministerul Administraţiei şi Ministerul de Externe, vor fi implicate începând de marţi în colectarea datelor cerute de CC privind listele electorale permanente la data referendumului, prin punerea “cap la cap” a datelor dispersate, afirmă premierul Ponta, potrivit Mediafax.

 

El a precizat, după şedinţa de marţi a Guvernului, că datele vor fi colectate doar în mod “instituţional”.

“Am văzut apelul lui Traian Băsescu şi al primarilor de la PDL, în momentul în care ei boicotează verificarea acestor date, ar fi doar o irosire de resurse şi de timp. Se vor pune cap la cap toate datele dispersate privind persoanele decedate, care nu mai au cetăţenia română, care şi-au schimbat domiciliul, cele înscrise în bazele de date de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii, într-un efort coordonat de către ministrul Administraţiei”, a spus Ponta, precizând că trebuie primite şi date din străinătate.

Premierul a precizat că ar trebui stabilit şi dacă primarii au actualizat cu adevărat listele electorale, în condiţiile în care în sectorul 4 al Capitalei, de exemplu, figurează încă pe aceste liste 2.500 de persoane decedate.

“Este o realitate că listele nu au fost actualizate”, a spus Ponta, arătând însă că aceste liste au fost aprobate de Guvernul Ungureanu, că el nu a ştiut că listele nu au fost actualizate cu cinci zile înaintea referendumului, conform legii, şi că primarii pot fi amendaţi în aceste cazuri doar de Autoritatea Electorală Permanentă.

El a precizat că Guvernul nu va trimite Curţii Constituţionale liste electorale, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central.

La începutul şedinţei de marţi a Guvernului, premierul a cerut miniştrilor implicaţi să verifice rapid, prin “mijloace administrative”, dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului şi persoane decedate sau fără cetăţenie, arătând că un “mini-recensământ” nu mai poate fi organizat doarece “boicotul” continuă.

El a mai arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci “listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000”.

“Vă rog, domnilor miniştri, să procedaţi strict în conformitate cu solicitările Curţii Constituţionale. E foarte clar că ideea iniţială a unui mini-recensământ nu poate funcţiona, pentru că înţeleg că boicotul se continuă şi în acest caz şi atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trânteşte uşa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificaţi cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveţi, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetăţenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veţi reuşi, fără să-l supăraţi pe preşedintele suspendat, să îi scoateţi de pe listă şi pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul şi spre deliciul mass-media”, a spus Ponta.

În 2 august, Curtea Constituţională anunţa că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date “contradictorii” privind listele electorale permanente.

O zi mai târziu, Curtea Constituţională a preschimbat din 12 septembrie în 31 august termenul pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie.

În 6 august, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, nu “actualizarea listelor” de alegători.

Amânarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curţii în datele de 1 şi 2 august, de către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei al MAI.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a anunţat, luni, Ministerul Public.

Sursa citată a precizat că în baza acestor liste electorale permanente actualizate în termenele şi condiţiile prevăzute de legislaţia în materie, privind numărul de 18.292.514 cetăţeni cu drept de vot, s-a organizat şi desfăşurat referendumul naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României.

Adresa comunicată Curţii Constituţionale în 2 august, conform căreia MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuţie revenind exclusiv Autorităţii Electorale Permanente, relevă “o îndeplinire defectuoasă cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu” din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis CC.

Prin această faptă a chestorului Manoloiu ar fi fost cauzată “o tulburare însemnată relaţiilor sociale privind evidenţa persoanelor cu drept de vot şi a au fost afectate acele relaţii sociale a căror normală desfaşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari”, spun anchetatorii.

Cele mai citite

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă