Dispoziţiile legale care reglementează numirea procurorului general al PICCJ, procurorului-şef al DNA şi procurorului-şef al DICCOT şi a adjuncţilor acestora sunt cuprinse în art. 54 din Legea nr. 303/2004: ministrul Justiţiei face o propunere (dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată), secţia de procurori a CSM emite un aviz consultativ, iar preşedintele ţării decide (acesta poate refuza motivat numirea, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului).După selecţia de la Ministerul Justiţiei, Mona Pivniceru va face nominalizarea.
Amintim că Ministerul Justiţiei neagă nominalizarea Alinei Bica, procuror DIICOT, pentru funcţia de procuror general al României, precizând că propunerile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public vor fi efectuate în urma unor proceduri transparente.
Surse oficiale au declarat, miercuri seară, că procuroarea Alina Bica – fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în timpul guvernării PDL şi actual consilier al şefului DIICOT, Codruţ Olaru – ar fi o variantă pentru funcţia de procuror general al României, în locul Codruţei Kovesi, al cărei mandat expiră pe 2 octombrie.
Sursele citate spuneau că noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut o întrevedere cu procuroarea Alina Bica, ce a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei între 21 ianuarie 2009, şi 7 mai 2012, fiind detaşată de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
„Toate informaţiile vehiculate în mass-media pe această temă nu corespund realităţii”, precizează, joi, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei.
Totodată, sursa citată spune că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, nu a avut nici o întâlnire cu procurorul DIICOT la care se face referire în materialul de presă şi nici cu alţi procurori pentru a discuta despre o posibilă nominalizare pentru funcţia de procuror general sau aceea de procuror-şef al DNA.
„Nominalizările vor fi efectuate în urma unei proceduri transparente ce va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice. Având în vedere informaţiile ce se vehiculează în astfel de perioade, vă solicităm ca pentru confirmarea lor să vă adresaţi Biroului de presă al MJ”, mai spune sursa citată.Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor deţinute la Ministerul Justiţiei de Cătălin Predoiu, care a reuşit să obţină succesiv rapoarte pozitive privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Comisia Europeană.După ce Guvernul condus de Răzvan Mihai Ungureanu a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură în luna mai, Alina Bica, procuror DIICOT, a fost numită consilier al procurorului-şef al acestei direcţii, Codruţ Olaru.
Începând de joi, noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a iniţat o serie de întâlniri cu procurori, urmând a face propuneri Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţiile de procuror general al României, procuror-şef al DNA, pentru adjuncţi şi şefi de secţii din conducerea Ministerului Public.