18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPonta se înclină în fața lui Mazăre și îi oferă totul

Ponta se înclină în fața lui Mazăre și îi oferă totul

 

Premierul i-a promis primarului de Constanța că va oferi autorității locale acțiuni suplimentare la cel mai mare port al țării, dar și că va da liber la construit în timpul sezonului estival.

Radu Mazăre a obținut tot ce a vrut de la Victor Ponta. Și a vrut mai multe acțiuni ale Portului Constanța pentru administrația locală, a vrut scoaterea la bursă a 15% dintre ele și a vrut să se poată construi în stațiuni și după 15 mai, lucru interzis până acum de lege. La toate acestea premierul, care a vizitat de 1 mai Constanța și Mamaia, a spus ”Da”. Șeful Guvernului a susţinut că Portul Constanţa se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă şi autorităţile locale vor mai primi acţiuni pe lângă cele deţinute deja. ”Cu portul facem ce am vorbit. Se supără, nu ştiu cine se supără, dar eu cred că este mai bine să avem mai mult capital privat şi mai mulţi investitori, iar toţi banii îi lăsăm pentru investiţii, nu-i luăm la buget”, a declarat Victor Ponta. Acesta a precizat că ministrul Transporturilor, Dan Șova, a demarat deja procesul de listare la bursă a 15% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. În viziunea aceasta, statul ar pierde controlul asupra Portului Constanța (ar rămâne numai cu 30% din acțiuni), restul urmând să fie la Consiliul Local Constanța (35%), la Fondul Proprietatea (20%) și listate la bursă (15%).”Domnul Şova a dat drumul la proceduri, stabilisem acest lucru şi cu doamna ministru Mănescu”, a spus, pe 1 mai, Victor Ponta, referitor la scoaterea la bursă a acțiunilor CNAPMC.

Atac dur al opoziției

Fost ministru al Justiției și prim-vicepreședinte al PDL, Cătălin Predoiu, consideră însă că, dacă va fi adoptată, hotărârea de guvern va fi nelegală, deoarece încalcă Legea privatizării şi nu ţine cont de avizele date de direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor.

“Eu vreau să spun, nu ca politician, nu ca prim-ministru ce se află, nu ca opozant, vreau să-i spun aşa, ca de la jurist la jurist, de la avocat la procuror: «Domnule Ponta, dacă semnaţi această hotărâre de guvern, acest proiect aşa cum este el scris astăzi, intraţi în puşcărie! Să nu spuneţi că nu v-am zis»”, afirmă Predoiu.

Și fostul ministru liberal al Transporturilor, Ramona Mănescu, s-a opus categoric acestui demers. Potrivit acesteia, deși deține deja 20% din acțiuni, Consiliul Local nu a participat deloc la cheltuielile Portului Constanţa, așa cum prevăd contractul și legea. ”În momentul acesta sunt în derulare proiecte de 250 de milioane de euro în port. În tot acest timp, investiţiile din port au fost susţinute în principal din bani de la buget, adică de la Ministerul Transporturilor. Adică, dacă noi schimbăm cota de participare şi ministerul nu mai are 60%, sigur că nici nu va mai contribui de la buget cu banii necesari pentru dezvoltarea portului. Va trebui, în schimb, să participe Consiliul Local”, a menţionat Ramona Mănescu. Aceasta a spus că va contesta la Curtea Constituţională acest lucru, deoarece este o încălcare a legii, considerând totodată că decizia ar trebui dezbătută în CSAT. Totuși, dacă listarea la bursă se face prin hotărâre de guvern nu va putea fi atacată la Curtea Constituțională, care nu are abilitatea de a analiza HG-uri.

Șantier pe timpul verii în Mamaia

Premierul va mai îndeplini o altă mare doleanță a lui Mazăre: posibilitatea ca în stațiuni să se construiască și după 15 mai (lucru interzis de pe vremea când ministru era Elena Udrea). Ponta a vizitat Mamaia, la braț cu soția, cu Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea alături. În stațiune se lucrează de zor, lucru pe care l-a remarcat și prim-ministrul, chiar dacă a evitat să-și murdărească pantofii pe aleile neasfaltate. Radu Mazăre i-a spus că este important să se lucreze și după 15 mai, pentru ca reabilitarea zonei să fie gata până pe 15 iunie. ”M-ai convins”, a declarat rapid premierul. ”E o idee bună să lucreze în continuare, nu să lăsăm şantier aici până pe 15 septembrie şi să umble lumea prin pietre şi gropi şi moloz. Evident că dăm ordonanţa, l-am întrebat şi pe ministrul Dezvoltării, că Programul Operaţio­nal Regional este la domnul Dragnea, l-am întrebat şi pe ministrul pentru IMM şi Turism şi toată lumea a spus să fim deştepţi şi să-i lăsăm să lucreze”, a punctat Victor Ponta, spunând că va da ordonanța chiar marți.

„Mazăre la Primărie, Băsescu la…“

Un singur lucru nu poate face premierul pentru Radu Mazăre și alegătorii săi. Să-l bage pe Băsescu în pușcărie. A vizitat însă cartierul de săraci ai Constanței, Henri Coandă, și a ținut să le spună oamenilor că le-a promis ceva acum doi ani. ”Am fost aici în 2012, cu Radu, când am dat nişte chei, nişte apartamente unor oameni amărâţi. Şi v-am zis atunci: «Mazăre la Primărie, Băsescu la…?”. Asistații sociali au completat, în delir și într-un singur glas: ”PUȘCĂRIE”.  

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă