”Mai sus decât domnul premier nu este decât bunul Dumnezeu”, spunea, marţi, prefectul Constanţei, Eugen Bola, referindu-se la o decizie în legătură cu închiderea podului din Agigea. Ieri, premierul a avut pe masă o minută semnată de prefect referitoare la subiect. Victor Ponta a precizat că a discutat deja pe această temă cu ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia funcţionează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). ”Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem «Bun, să se meargă mai departe pe pod», Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discuta deja şi cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele”, a spus Ponta. Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinaninte de 1989.
Era pericol şi în aprilie?
Victor Ponta a precizat că podul trebuie închis din aprilie. Afirmaţie contrazice declaraţiile prefectului Eugen Bola, care spunea, marţi, că CNADNR a semnat în vară un document prin care certifica faptul că pe pod se poate circula. ”Era vorba să se închidă în aprilie, ca să spun adevărul, şi în aprilie am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum, suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie sau e bine în februarie ? Pentru a nu a exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză, independentă, nu a CNADNR. Dacă acea expertiză confirmă că e un pericol în orice moment, atunci trebuie clar să îl închidem, să-l reparăm cât mai repede. Am înţeles că trei luni ar fi durata maximă. Asta este situaţia cu infrastructura, nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic, ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia tehnică”, a adăugat Ponta. Cristian Andrei, consilierul directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a explicat că podul trebuie închis pentru că lucrările au loc la înălţime, iar dacă circulaţia nu va fi oprită ar putea fi pusă în pericol siguranţa şoferilor.
Se reabilitează din 2010
Podul din Agigea se repară din octombrie 2010. Într-un comunicat al CNADNR din octombrie 2010 se preciza că firma Bilfinger Berger Baugesellschaft a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului de la Agigea, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA. Podul de la Agigea are o lungime de 266 de metri şi o lăţime de 20,90 metri.