6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialPonta: Oprea se afla la MApN şi când pentru 90% dintre pensionari...

Ponta: Oprea se afla la MApN şi când pentru 90% dintre pensionari s-au mărit pensiile

Actualul vicepremier Gabriel Oprea s-a aflat la conducerea Ministerului Apărării şi atunci când pentru 90% dintre pensionari au fost mărite pensiile, prin recalculare, a declarat premierul Ponta, întrebat de jurnalişti dacă a discutat cu Oprea despre neregulile descoperite în procesul de recalculare, potrivit Mediafax.

Premierul a declarat anterior că peste 90% dintre pensionarii militari au avut de câştigat în urma procesului anterior de recalculare a pensiilor, iar restul a avut de pierdut. Pentru această ultimă categorie, Guvernul va căuta o “soluţie echitabilă” pe termen mediu şi lung, a precizat Ponta.

“Nu se pune problema să luăm iarăşi toate pensiile militare, să începem să le recalculăm, să stârnim vreo panică în cei peste 160.000 beneficiari. Dacă există probleme punctuale, acestea se rezolvă fie – dacă e vorba de probleme administrative – doar pentru acele zone în care s-au descoperit probleme, dacă este vorba cumva de probleme care au şi incidenţă juridică, sunt instituţiile statului care cercetează. Dar mesajul meu este foarte clar: nu se pune problema în acest moment şi nici în viitor să luăm de la capăt toate pensiile militare”, a spus Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2012 al Ministerului Apărării Naţionale.

El a adăugat totodată că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu derulează în prezent vreo cercetare pentru vreun membru al Guvernului.

Întrebat de presă dacă există informaţii că la DNA ar fi un dosar deoarece unele pensii au fost mărite fără documente justificative, premierul a răspuns că nu există niciun fel de cercetare pentru vreun membru al Guvernului.

“Dacă există orice fel de încălcare a legii, cel care a încălcat legea urmează să răspundă. Eu am solicitat oficial, nu există niciun fel de cercetare pentru vreun membru al Guvernului. Dacă va exista, atunci, sigur, voi lua măsurile necesare”, a spus Ponta.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a arătat că au fost o serie de probleme la calculul pensiilor speciale, dar că nu miniştrii sunt cei care calculează pensii, ci persoanele cu atribuţii legale, iar acestea vor răspunde dacă sunt vinovate, în funcţie de concluziile Parchetului, Curţii de Conturi sau Avocatului Poporului.

El a asigurat şi că, în pofida problemelor de recalculare, pensiile speciale nu vor fi recalculate, ci vor fi îndreptate greşeli în cazuri punctuale.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, săptămâna trecută, că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii.

Întrebat cine sunt vinovaţii, senatorul PNL a răspuns: “Vinovaţii vor fi stabiliţi de către organele îndrituite ale statului, ale acestui stat de drept”.

El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN.

În acelaşi timp, Dobriţoiu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale Parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Anterior, premierul Ponta arătase că acest calcul al pensiilor speciale a inclus lucruri anormale, existând informaţii conform cărora în special în zona militară nu au existat adeverinţe.

Cele mai citite

Erdogan se oferă pentru o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean

Președintele turc Tayip Recep Erdogan a declarat că Ankara continuă să susțină o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean și este gata să ofere o...

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă