16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPonta a găsit SOLUŢIA-MINUNE pentru Oltchim

Ponta a găsit SOLUŢIA-MINUNE pentru Oltchim

Cum orice injecţie de capital ar ajunge invariabil la creditori, Guvernul vrea să înfiinţeze o nouă societate prin care să asigure atât fonduri pentru furnizori şi repornirea combinatului, cât şi banii pentru plata salariilor.

„Orice leu pe care am vrea să-l dăm pentru plata salariilor şi pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori.  Aşa încât trebuie să găsim soluţia juridică prin care, când dăm acel împrumut de salvgardare sau când băncile ar fi dispuse să crediteze din nou, să nu plece imediat banii din contul Oltchimului către vreunul din creditoriø, spunea ieri Victor Ponta. Varianta de ultimă oră a constituirii unei umbrele juridice provizorii pentru combinat pare oricum mai realistă decât speranţa ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, care declara luni că „Oltchim îşi va relua activitatea în 30 de zile, iar salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la datornicii săi”. Asta pentru că ponderea creditorilor Oltchim o depăşeşte net pe cea a debitorilor, combinatul având în prezent datorii de 580 milioane euro (113 milioane euro către AVAS – fără dobânzile aferente de 131 milioane euro,149 milioane către Electrica, 23 milioane euro către CFR Marfă, 18 milioane euro către CET Govora etc., la care se adaugă datorii către bănci de 140 milioane euro: cele mai mari la BCR – 72 milioane euro, 35 milioane la Banca Transilvania, 11,5 milioane euro la CEC).

Până la o nouă încercare de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut de până la 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 de zile.

Ajutoare sociale, condiţionate

Cum salariile restante nu intră deocamdată în combinat din cauza creditorilor care au demarat executarea silită, Guvernul a mai decis în şedinţa de ieri să acorde ajutoare sociale pentru 522 de angajaţi (dintre cei 3.352 ai Oltchim) al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decât 786 lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului.

În urmă cu trei săptămâni, era vorba de ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale, care n-au ajuns însă la destinatari.   

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă