12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialPoluarea aerului este responsabilă de un deces din zece, la nivel mondial

Poluarea aerului este responsabilă de un deces din zece, la nivel mondial

Poluarea atmosferică a devenit al patrulea factor de deces prematur în lume, informează joi AFP citată de Agerpres.

Poluarea mediului înconjurător a fost cauza decesului a 2,9 milioane de oameni în anul 2013, potrivit unui raport publicat joi de Banca Mondială. Dacă se adaugă și efectele poluării în case, mai ales cele legate de utilizarea combustibililor pentru încălzire și pentru gătit, numărul deceselor se ridică la 5,5 milioane de oameni.

Bolile provocate de poluarea aerului (bolile cardiovasculare, cancer de plămân, maladii pulmonare cronice, infecții respiratorii) sunt prin urmare responsabile de un deces din zece în lume, de șase ori mai mult decât paludismul.

Aproximativ 87% din populația planetei este mai puțin sau mai mult expusă acestei poluări. Aceste pierderi de vieți omenești sunt sinonime cu pierderi în termeni de venituri și obstacole în calea dezvoltării economice, notează BM.

“Prin acest studiu care cifrează costurile economice ale mortalității premature legate de acest flagel, sperăm să găsim ecou în rândul factorilor de decizie, pentru a se consacra mai multe resurse menite să amelioreze calitatea aerului”, a declarat Laura Tuck, responsabilă a Băncii Mondiale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă