10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPolonia vrea schimbarea politicii de migrație

Polonia vrea schimbarea politicii de migrație

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat sâmbătă, după întrevederea avută cu omologul român Dacian Cioloș, că politica de migrație trebuie schimbată în sensul creșterii ajutorului umanitar în afara granițelor Uniunii Europene.

Beata Szydlo a efectuat sâmbătă o vizită de lucru în România. Cu o zi în urmă, premierul polonez a participat la întâlnirea pe care cancelarul german Angela Merkel a avut-o la Varșovia cu liderii țărilor Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) în cadrul turneului ei în mai multe state ale UE pentru pregătirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava.

"Ieri a avut loc o întâlnire la Varșovia cu doamna Merkel și Grupul de la Vișegrad și (…) am militat (…) pentru un compromis, pentru schimbarea politicii migrației (…) prin creșterea ajutorului umanitar în afara granițelor noastre. Și nu vom mai fi de acord cu mecanisme de alocare și obligare a statelor membre de a primi cu forța, fără consultări, indicații superioare. Această politică de migrație trebuie schimbată", a spus șefa Guvernului polonez, într-o declarație de presă comună cu premierul Dacian Cioloș.

Beata Szydlo a precizat că statele Uniunii Europene trebuie să spună dacă vor să găsească un compromis și să discute despre problemele care nu permit reforma UE. "Compromisul va învinge sper și cred, pentru că Uniunea Europeană necesită întărirea acestor instituții, nu slăbirea lor", a spus Beata Szydlo.

Ea a arătat că, până acum, politica de migrație nu a avut efecte pozitive. "Polonia rămâne pe poziția că această problemă trebuie să se rezolve acolo de unde a apărut. Polonia va crește sprijinul financiar pentru ajutorul umanitar și vom avea și alte inițiative în această direcție. Acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia trebuie să funcționeze mai eficient și trebuie monitorizată permanent această situație", a afirmat Beata Szydlo.

Premierul polonez a subliniat că în Uniunea Europeană trebuie să aibă loc o discuție privind viitorul UE.

"După ieșirea Marii Britanii trebuie să răspundem la întrebarea 'de ce a avut loc această ieșire?'. Elitele europene au subestimat tendințele centrifuge din Uniunea Europeană. Una din aceste crize importante este criza migrației (…). Dacă vom accepta, fără să luăm măsuri, situația va continua. E posibil ca aceste sentimente pesimiste privind funcționarea Uniunii Europene să se adâncească. (…) Evenimentele care au avut loc în ultimele luni în Europa au născut îngrijorări și neliniști", a opinat Beata Szydlo citată de Agerpres.

Cele mai citite

Robert Negoiță, gata să îl înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei: „Eu nu mai refuz”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că va accepta să fie candidatul la Primăria Capitalei din partea coaliţiei PSD-PNL în cazul în care medicul...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă