13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialPolonia, prima ţară care CONFIRMĂ că va primi ARMAMENT GREU american

Polonia, prima ţară care CONFIRMĂ că va primi ARMAMENT GREU american

Polonia derulează negocieri cu Statele Unite, referitoare la staţionarea de armament greu american pe teritoriul ei, a declarat ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak.

Prin declaraţiile de ieri ale ministrului Siemoniak , Polonia devine prima ţară care confirmă informaţiile publicate, sâmbătă, de ziarul New York Times, referitoare la intenţiile Pentagonului de a staţiona 5000 de militari şi armament greu în câteva ţări din estul Europei.

Acestea sunt Polonia, România şi Bulgaria, unde vor fi trimişi câte 750 de militari, precum şi Estonia, Letonia şi Lituania, unde vor fi trimişi câte 150 de militari. De asemenea, şi în Ungaria este posibil să fie dislocate trupe americane.

Citeşte şi: Primul echipaj american al sistemului antirachetă a sosit la Deveselu

Pentru Polonia, dislocarea de tancuri şi de alte categorii de armament greu american a fost discutată de ministrul Apărării de la Varşovia, Tomasz Siemoniak, cu secretarul Apărării, Ashton Carter, pe timpul vizitei lui Siemioniak la Washington.

Vizita a avut loc la data de 19 mai 2015.

Decizia SUA de a trimite militari şi armament în estul Europei face parte din seria măsurilor de reasigurare pe flancul estic al NATO, măsuri convenite la summit-ul NATO din Ţara Galilor. Măsurile de reasigurare reprezintă răspunsul NATO la criza din Ucraina şi la acţiunile agresive ale Rusiei.

Intenția de a disloca armament greu în țările est-europene fusese anunțată, la începutul anului 2015, și de generalul Frederick (Ben) Hodges, comandantul trupelor terestre americane din Europa (US Army Europe). Într-un interviu acordat revistei militare americane Stars and Stripes, generalul Hodges a spus că tehnica blindată americană ar putea ajunge în România, Bulgaria, Polonia și statele baltice.

Tancuri, mașini blindate pentru infanterie și tunuri autopropulsate

Potrivit generalului Hodges, decizia SUA se referă la dislocarea de tehnică militară echivalentă cu dotarea completă a unei brigăzi. În fiecare țară destinatară, US Army Europe va dispune de tehnica echivalentă unui batalion.

Printre categoriile de arme trimise în estul Europei se vor număra tancuri M1 Abrams, mașini blindate pentru infanterie tip M2 Bradley, precum și piese de artilerie autopropulsate M109, tip howitzer, a spus generalul Hodges.

Citeşte şi: NATO, în defensivă în fața Rusiei ?

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:34

Fermierii francezi iau cu asalt târgul de agricultură de la Paris

Un grup de fermieri francezi a intrat sâmbătă (24 februarie) într-un mare târg al fermelor din Paris, înaintea unei vizite planificate a președintelui Emmanuel...
00:00:34

Fermierii francezi iau cu asalt târgul de agricultură de la Paris

Un grup de fermieri francezi a intrat sâmbătă (24 februarie) într-un mare târg al fermelor din Paris, înaintea unei vizite planificate a președintelui Emmanuel...
00:01:11

Protestatarii pro-Ucraina se adună la aniversarea războiului

Protestatarii care țineau steaguri ucrainene sau le puneau peste umeri s-au adunat în toată Europa, sâmbătă (24 februarie), pentru a marca cea de-a doua...
Ultima oră
Pe aceeași temă