16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPolonia "moare", dar nu cedeaza

Polonia „moare”, dar nu cedeaza

Polonia e "gata sa moara" daca nu obtine modificarea sistemului de vot in instantele UE, declara inca o data pe postul national de radio premierul Jaroslaw Kaczynski.

Intransigent este si tonul interviului acordat ziarului Le Monde, unde se vorbeste despre o imposibila "capitulare" a guvernului de la Varsovia in fata unor tari din UE cu mai mare greutate.
Pozitia aceasta inflexibila este neobisnuita in practica negocierilor intercomunitare. Ea promite un nou blocaj de lunga durata tocmai in momentul cand, dinamizate de Sarkozy, numeroase capitale europene vor reforme institutionale rapide care sa scoata UE din impas.
Vizita de astazi la Varsovia va fi hotaratoare pentru planurile lui Sarkozy. Se pare ca el va scoate din buzunar concesia de a se putea face referinte la mostenirea crestina ca valoare a patrimoniului european, in schimbul unor pozitii mai putin intransigente menite sa faca posibila si adoptarea unui tratat constitutional simplificat. In mod sigur, insa, presedintele francez va trebui sa faca si alte concesii. Iar Varsovia asteapta promisiuni similare dinspre Germania si Spania, amenintand aproape cu boicotarea viitorului summit de la Bruxelles.
In negocierile lor europene, polonezii au fost intotdeauna revendicativi si tenace, inca de pe vremea tratatului de la Nisa, iar apoi la summitul de la Copenhaga. De obicei, s-au plans ca sunt marginalizati sau ca se trece prea usor nu doar peste interesele, dar si peste sentimentele nationale ale tarilor membre. E un decalaj identitar ce caracterizeaza si alte tari din fostul lagar comunist primite cu ultimele doua valuri in UE. Dificultatile tranzitiei au favorizat populismul. Asa ca se arata cu degetul spre Bruxelles si sunt denuntate ordonantele Comisiei, uitand sa se vorbeasca despre banii, despre institutiile comunitare si despre o noua filosofie europeista ce se straduieste tocmai sa construiasca aceasta noua identitate. Noul regim monozigot din Polonia  trece uneori chiar dincolo de euroscepticism. Premierul Kaczynski ar dori o superputere militara europeana cu cel putin 600 milioane de oameni, in care ar fi integrate Ucraina, Turcia si toate tarile balcanice. Identitate prin forta, care sa panseze si vechile frustrari.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă