In plin centru al Capitalei se desfasoara, de mai bine de o saptamana, un circ imobiliar mai mult decat jenant. Reprezentanti ai Sindicatului Pro Lex au ocupat mai multe dintre camerele Palatului Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, fluturand un contract de locatiune (inchiriere) prin care primeau spatiile pentru numai 1 euro/mp (totalul spatiului – 68 metri patrati). De cealalta parte, conducerea UGIR a apelat la… Politie pentru a-i apara de politisti si vamesi.
Pro Lex a inchiriat spatiul de la un fost director
Sositi la fata locului, politistii au putut citi contractul de inchiriere semnat, la data de 1 februarie 2006, de Pro Lex cu Stelian Dorobantu, director general al UGIR 1903. Au putut insa afla de la reprezentantii adevaratei conduceri a UGIR 1903 ca Stelian Dorobantu nu mai avea calitatea de director general, fiind suspendat din functie printr-o hotarare a colegiului director din 2005 (12 decembrie) si, mai mult, ca stampila folosita de Dorobantu este anulata.
Reprezentantii Pro Lex au motivat ca au semnat cu Dorobantu, dupa ce au verificat la Ministerul Justitiei ca are aceasta calitate, la data de 6 ianuarie. Sindicalistii au mai argumentat ca au luat cunostinta de eliberarea unor spatii in palatul UGIR dupa ce Dorobantu le-a aratat o nota de reziliere a contractului dintre UGIR si Patronatul Presei Romedia, nota din data de 26 ianuarie. Ei au fost contrazisi chiar de Lucian Vasiliu, presedintele patronatului media. „A doua zi, la 27 ianuarie, am intocmit o alta nota prin care am renuntat la reziliere, asa ca noi suntem detinatorii legali, in continuare, ai spatiului”, spune Vasiliu.
Curios este faptul, constata conducerea UGIR, ca sindicatul Pro Lex s-a interesat de calitatea lui Dorobantu, de a semna in numele UGIR la data de 6 ianuarie, cu 20 de zile inainte ca acesta sa poata „oferi” spatiul „eliberat” la 26 ianuarie.
Contactat telefonic, Vasile Lincu, presedintele sindicatului national al politistilor si vamesilor, ne-a declarat ca sindicatul e locatar „de buna-credinta” al spatiilor si ca nu intentioneaza sa le elibereze, orice atitudine ostila urmand a fi interpretata drept „tulburare de posesie”. Cat despre motivatia pentru care au semnat contractul cu Dorobantu, Vasile Lincu ne-a declarat, „Am verificat la Ministerul Justitiei, de unde am aflat ca Stelian Dorobantu figureaza ca director general al UGIR 1903, iar Ovidiu Tender este presedinte”. L-am intrebat atunci pe presedintele sindicatului politistilor daca ar semna un contract cu Ovidiu Tender, ca presedinte al UGIR, chiar daca acesta nu mai e presedinte inca din vara. „Din moment ce asa apare la Ministerul Justitiei, de ce nu?”, a venit, naucitoare, replica lui Lincu.