16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPoliţiştii de la BCCO Constanţa care au torturat un investigator sub acoperire...

Poliţiştii de la BCCO Constanţa care au torturat un investigator sub acoperire au fost trimişi în judecată

Patru poliţişti de la Biroul de Combaterea Criminalităţii Organizate Constanţa au fost trimişi în judecată pentru tortură, lipsire de libertate, abuz în serviciu şi fals intelectual. 

Este vorba despre Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană (primii 2 în stare de arest preventiv).

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 02/03 mai 2013, Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, şi Dragoş Emil Petcu (toţi lucrători ai BCCO Constanţa) desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona unui club din staţiunea Mamaia, timp în care în aceeaşi zonă îşi desfăşura activitatea şi investigatorul sub acoperire T.F.C.

”În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe Dragoş Emil Petcu, oferindu-i spre vânzare un plic cu substanţă vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanţă stupefiantă), a intervenit şi Teodorescu, care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalţi doi inculpaţi i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, inculpaţii Petcu, Teodorescu şi Zaharia l-au condus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au efectuat o percheziţie, context în care au ridicat suma de 2.700 lei prezentată de acesta din urmă”, se arată rechizitoriu.

Ulterior, pe fondul apariţiei suspiciunii că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, icei patru poliţişti ”au declanşat o acţiune susţinută de supunere a acestuia la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida atât pe acesta cât şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru ”lipsa de loialitate” constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională”, mnai arată procurorii.

Faptele au fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu şi în parte în vecinătatea acestuia.

Investigatorul sub acoperire a fost încătuşat, fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-şi declina calitatea de poliţist; a fost complet dezbrăcat în parcarea menţionată (sub pretextul unei percheziţii corporale) şi lovit peste picioare cu o bâtă.

Cei patru l-au ameninţat pe investigator cu arma. I-au pus pistolul la tâmplă şi în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului.

Inculpaţii au încetat seria violenţelor fizice şi psihice după circa o oră şi jumătate şi numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliţie, după care s-au deplasat la sediul instituţiei la care îşi desfăşurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 03.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de menţiuni false referitoare la acţiunea lor privind investigatorul sub acoperire.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Constanţa.

Cele mai citite

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă