21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPolitistii constanteni anchetati pentru coruptie tineau acasa evidenta retelei de informatori

Politistii constanteni anchetati pentru coruptie tineau acasa evidenta retelei de informatori

Agentii de circulatie din Constanta anchetati pentru fapte de coruptie tineau acasa peste o mie de acte de serviciu, printre care si caiete de evidenta cu reteaua de informatori ai Politiei, au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare. Listele cu numele informatorilor au fost gasite printre pozele de familie sau in biblioteci. Totodata, s-a constatat ca si armele erau tinute tot acasa.

Cele 50 de perchezitii efectuate la sfarsitul lunii iunie la domiciliile si birourile celor 39 de agenti de circulatie din Constanta, cele mai multe efectuate vreodata simultan in Romania, au scos la iveala acte cu caracter special pe care agentii le depozitaresa fara nicio justificare acasa. Pe langa acestea, au mai fost gasite documente personale ale unor persoane, carti de identitate, caziere, contracte de vanzare-cumparare auto, licente de transport, fapt ce contureaza, in opinia anchetatorilor, multiplele activitati pe care cei cercetati le desfasurau sub protectia uniformei.

Pe de alta parte, sustin sursele, simplul fapt ca actele de serviciu se gaseau la domiciliile celor cercetati tradeaza un management organizatoric slab in cadrul unitatii, dar mai ales lipsa unor controale tematice din partea superiorilor. Sursele au precizat ca "sanctiunile pe care le risca cei care tineau acasa actele de serviciu sunt de ordin administrativ si chiar se pot aplica sanctiuni si superiorilor lor ".

Astfel, in urma perchezitiilor, au fost ridicate de la domiciliile celor cercetati peste o suta de inscrisuri olografe, peste doua sute de rapoarte de activitate, aproape 150 de procese verbale de constatare a contraventiilor, 18 agende cu planuri de munca, peste 400 de rapoarte de control tehnic in trafic, peste 50 de adrese ale Politiei catre diferite persoane ori institutii, 50 de declaratii de tamponare, peste 300 de planuri de munca zilnice, opt carnete de autorizatii de reparatie in cazul tamponarilor si 10 carnete de dovezi retinere documente. Niciun act de acest gen nu ar fi trebuit sa se afle in locuintele politistilor.

Mai mult, ofiterii DGA si procurorii au mai gasit 2.000 de litri de motorina, 69 rezultate alcooltest,194 de fiole utilizate pentru stabilirea alcoolemiei, fotografii realizate de aparatele radar, o stampila cu insemnele Ministerului Administratiei si Internelor si, in mod curios, perchezitiile au scos la iveala 18 plangeri impotriva unor procese verbale de contraventie, petitii ce ar fi trebuit sa se gaseasca in dosare aflate pe rolul instantelor de judecata si nu la domiciliul celor cercetati.

Cazul a intrat in vizorul ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie si a celor de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna in februarie anul acesta, dupa ce procurorii constanteni au intrat in posesia unor informatii potrivit carora anumiti politisti i-ar fi comunicat unui constantean cercetat pentru talharie ca este supravegheat si ca autoturismul sau a fost dat in consemn.

La perchezitiile din iunie, ofiterii DGA au ridicat doua caiete de evidenta cu reteaua de informatori si sase caiete cu informatii ale Politiei, fapt ce ii face pe anchetatori sa verifice daca au existat scurgeri de informatii. In inventarul obiectelor ridicate pentru cercetari din locuintele celor 39 de agenti cercetati figureaza si zece pistoale cu glont si munitia aferenta pe care procurorii si ofiterii DGA le-au gasit agatate in cuier si pe birouri ori alte corpuri de mobilier.

Cei 39 de agenti si patru civili din Constanta au fost audiati cu privire la mai multe fapte de coruptie. 11 agenti si trei civili au fost arestati de magistratii Tribunalului Constanta, iar ulterior, Curtea de Apel Constanta a dispus casarea hotararii si revocarea mandatelor de arestare. Politistii sunt acuzati de luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si de folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Anchetatorii sustin ca exista probe care atesta ca fiecare dintre agenti are o contributie insemnata fie in favorizarea unor persoane care au incalcat legislatia rutiera, fie prin interventii la colegii care cercetau anumite persoane pentru a nu aplica sanctiuni ori propuneri defavorabile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă