19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPolitistii britanici au primit un ghid de conversatie in limba romana

Politistii britanici au primit un ghid de conversatie in limba romana

Politistii britanici au primit un ghid de conversatie special in limba romana pentru a putea comunica mai usor cu infractorii si suspectii de origine romana, informeaza astazi cotidianul Daily Mail.

Aceasta initiativa a fost luata pentru a face fata valului de infractionalitate in care sunt implicati cetateni romani din Londra, comenteaza publicatia citata, care adauga ca, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, infractorii romani au inceput sa se organizeze in bande care cutreiera strazile Londrei in cautare de bani si obiecte de valoare, scrie Daily Mail.

Initiativa ghidurilor conversationale a venit dupa ce, prinsi de politie, majoritatea suspectilor romani sustin ca nu inteleg limba engleza, fapt ce ingreuneaza investigatiile asupra infractiunilor de care sunt suspectati.

Pentru a trece peste barierele de limba, 1.600 de ofiteri de politie din Westminster au primit un ghid de conversatie in zece puncte pentru a se intelege cu suspectii romani. Acest ghid are titlul "Stop and Search translated into Romanian Language", contine zece intrebari in limba romana si transcrierile lor fonetice, pentru a putea fi pronuntate cat mai corect de catre politistii britanici.

Ghidul este compus din intrebari si formule de adresare uzuale, precum "Scuzati-ma", "Pot sa stau putin de vorba cu dumneavoastra?", "Pot sa intreb ce faceti aici?" s.a.m.d..

Desi initiativa pare bine venita, ofiterii britanici au semnalat ca exista si un mare impediment in folosirea acestui ghid – ce vor face politistii britanici dupa ce vor silabisi cu greu intrebarile in limba romana si vor primi raspunsuri in aceasi limba?

"Daca suspectii vor raspunde in limba romana sau intr-o alta limba decat engleza, nu am facut mare lucru", s-a resemnat un politist londonez. "E clar ca aceasta initiativa e plina de bune intentii, dar din nefericire nu exista nici un fel de plan B" pentru cazurile in care vom primi raspunsuri in alta limba decat engleza, a mai adaugat el.

Politia britanica a luat masura sporirii efectivelor si numarului patrulelor de pe strazile Londrei pentru a-i descuraja pe infractorii romani. Multi dintre infractorii romani arestati sunt recidivisti si au fost deportati din Marea Britanie inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, insa dupa 1 ianuarie s-au intors.

Astfel in luna ianuarie s-au inregistrat 545 de reclamatii de furt din buzunare doar in zona Westminster, comparativ cu 454 in aceeasi luna a anului trecut. In metroul londonez s-au semnalat 544 de furturi in luna ianuarie, comparativ cu 494 in prima luna a anului trecut. Din 27 de persoane arestate sub acuzatia de furt din buzunare, 22 sunt de origine est-europeana.

Politistii britanici, citati de Daily Mail, sustin ca zeci de bande de hoti din buzunare au sosit in marea Britanie din Romania de la inceputul acestui an si actioneaza non-stop in centre comerciale si sistemul de transport in comun. In multe cazuri din aceste grupuri de infractori fac parte o mama si un copil mic al caror rol este de a le distrage pe victime. Cu o precizie aproape militara, bine exersata, hotii romani folosesc diferite strategii pentru a goli buzunarele londonezilor. Una dintre cele mai uzitate tactici este acea a surprinderii victimei in timp ce-si testeaza codul PIN la un bancomat. Dupa ce victima pleaca de la bancomat, unul dintre complici se loveste "intamplator" de ea pentru a-i distrage atentia. In acest timp portofelul victimei este sustras iar un alt membru al echipei de infractori foloseste cardul de credit pentru a extrage cat mai multi bani de la bancomat.

Intr-un raport al Ministrului britanic de Interne din luna iulie a anului trecut se estima ca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana vor sosi in Marea Britanie peste 140.000 de imigranti din aceste tari, printre care si 45.000 de potentiali infractori.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă