13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPoliţist şi inspector de mediu, judecaţi pentru corupţie

Poliţist şi inspector de mediu, judecaţi pentru corupţie

Şeful Gărzii de Mediu Călăraşi, Vasile Gîdea, şi ofiţerul de poliţie judiciară Stelică Tănase, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru  trafic de influenţă şi complicaitate la dare de mită.

CITEŞTE ŞI: Gîdea şi Tănase sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă

Potrivit rechizitoriului procurorilor, ”în perioada august-septembrie 2013, Stelică Tănase a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunţător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi (denunţător), pretinzând că are influenţă asupra acestuia şi că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv”, se arată într-un comunicat al DNA.

Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ”în schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenţia viza eliberarea a trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile şi persoana intermediară”.

mai mult, în perioada respectivă, Stelică Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise.

La data de 13 septembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor, a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a inculpaţilor Tănase Stelică şi Gîdea Vasile.

La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Cele mai citite

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...

VIDEO Un adolescent de 18 ani și-a pierdut viața într-un accident rutier

Un adolescent în vârstă de 18 ani și-a pierdut viața, după ce mașina pe care o conducea a intrat cu viteză într-un parapet de...

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...
Ultima oră
Pe aceeași temă