15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialPolitica,un bussines de familie

Politica,un bussines de familie

Politica a devenit un bussines de familie. Fiii isi urmeaza tatii, fratii iau exemplu unul de la altul, iar perpetuarea speciei politice este asigurata. Numirile in functiile-cheie se fac pe criteriul politic, iar competenta conteaza atata timp cat nu exista cineva cu mai mult sprijin care sa rastoarne orice scara a valorilor reale.
E o lege nescrisa, practicata in timp, care continua sa functioneze cu mult succes la orice nivel. Si nici nu ar putea sa fie altfel, atata timp cat clasa politica adopta intotdeauna cutumele care ii convin, indiferent de culoarea steagului electoral.
Judetul Hunedoara nu ar putea sa faca rabat de la aceasta regula, iar studiile de caz arata ca afacerile s-au impletit in mod fericit cu politica si s-au desfasurat – cum oare altfel? – decat in familie. Guvernarea PSD a ridicat la rang de arta acest bussines, care a operat atat la nivel inalt, cat si la cel mediu si mic.
De fapt, la PSD sa ai rude multe pare sa fie o traditie. Intai a fost Mihail Rudeanu, presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara in perioada 2000-2004, care l-a tras dupa el, ca o veritabila locomotiva politica, pe fratele sau, Ioan Octavian Rudeanu, ajuns director la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National. Ulterior, intr-o singura zi, atat Mihail, cat si Ioan Octavian, impreuna cu tatal lor, Anton, au devenit cetateni de onoare ai judetului.
In PSD, fiii isi urmeaza tatii politici. Asa am ajuns la nivel mediu, ca sa ne referim la Cornel Resmerita, primarul municipiului Lupeni si presedinte al Organizatiei municipale a PSD, si fiul acestuia, Cristian Resmerita, presedinte al Tineretului Social-Democrat Lupeni. Cand s-a schimbat puterea politica, in 2004, era firesc sa se schimbe si oamenii si doar cutumele au ramas in picioare. Erau favorabile politicienilor si rudelor lor, asa ca orice schimbare ar fi fost de prisos.
Sa luam exemplul deputatului PD Monica Iacob Ridzi, care si-a impulsionat sotul, pe Tiberiu Iacob-Ridzi, atat de bine incat acesta a ajuns viceprimar al municipiului Petrosani. Sau pe cel al primarului PNL al municipiului Deva, Mircia Muntean, cel care bate, cu siguranta, toate recordurile zonale in ceea ce priveste numarul rubedeniilor ce si-au atins tinta, de regula, pe linie politica.
Exemplele sunt absolut aleatorii si orice asemanare cu realitatea din orice colt al tarii nu este deloc intamplatoare. Politica este atat de bine infiltrata in toate sectoarele de activitate, incat cu greu se mai poate gasi un coltisor nevirusat. Iar politicienii sunt oameni, cu slabiciuni, familie si rude, astfel incat numirile pe criterii de apartenenta la o familie sau alta nu mai mira de mult pe nimeni, in afara de idealistii care mai cred ca IQ-ul sau experienta primeaza in fata altor criterii.
Pana la urma, insa, problema este chiar a celor care au acces in ierarhie pe baza numelui lor sau al rudelor lor, pentru ca la o eventuala schimbare a garzii politice vor fi primii inlaturati, chiar daca fac dovada certa a calitatilor profesionale.

Cele mai citite

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...
00:02:44

Video”M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

Interes scăzut din partea investitorilor japonezi pentru obligațiunile Samurai verzi emise de România

România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii '90, însă interesul din partea...
Ultima oră
Pe aceeași temă