La şase luni de la adoptarea de către Comisia Europeană a planului de măsuri pentru asigurarea condiţiilor în care companiile din domeniul siderurgiei să facă faţă crizei economice, în România a existat o tentativă de adoptare a unor măsuri, care a eşuat. Pe data de 11 iunie, Comisia Europeană a lansat comunicarea COM(2013)407 final – „Plan de acţiune pentru o industrie siderurgică competitivă şi durabilă în Europa”, prin care tuturor statelor membre li se recomanda să adopte măsuri de susţinere a activităţii companiilor siderurgice.
În plan erau prevăzute şapte măsuri, printre care Asigurarea unui mix energetic echilibrat care să ţină seama de consumul specific al acestei industrii, clarificarea problematicii certificatelor de emisii a gazelor cu efect de seră atât în ceea ce priveste alocarea şi comercializarea acestora simultan cu stabilirea de măsuri ce privesc impactul de mediu al produselor siderurgice provenite din statele terţe, dar şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Statele membre au obligaţia de elabora astfel de planuri de măsuri naţionale.
În perioada 2-6 septembrie, la Ministerul Economiei au avut loc patru întâlniri ale Grupului de lucru inter-instituţional pentru elaborarea şi implementarea “Planului de acţiuni pentru industria siderurgică din România”, care a reunit reprezentanţi ai ministerelor, asociaţiilor patronale şi companiilor siderurgice. „Planul de acţiuni” nu a apărut şi administraţiile companiilor siderurgice se confruntă cu aceleaşi probleme, dintre care cea mai complicată este cea a preţului la energie: „Nu vedem schimbări importante şi viteza cu care se schimbă aceste lucruri nu este suficient de bună. Iată de ce am interacţionat cu presa centrală în urmă cu săptămâni, în Bucureşti, ca să alertăm pe toţi decindenţii politici cu privire la urgenţa acestei situaţii.
De fapt, noi nu suntem împotriva producătorilor de energie regenerabilă şi nici împotriva liberalizării tarifelor la gaze naturale. Ceea ce spunem noi este că efectele nedorite ale acestor măsuri trebuie rezolvate pentru marii consumatori, pentru că dacă nu se rezolvă se creează distorsiuni enorme în privinţa competitivităţii pe care noi o avem cu competitorii noştri care vin dinspre zona CSI, Rusia şi Ucraina, Asia, şi despre care ştim că plătesc pentru energie jumătate din cât plătim noi. Iar noi ne luptăm cu aceşti concurenţi”, ne-a declarat CEO ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.
Directorul general al combinatului spune că preţul la energie este o problemă în Europa, pentru că „pentru că tendinţa europeană este de creştere a preţului la resursele energetice, în toate zonele şi în timp ce în Statele Unite preţul a scăzut cu 30%, iar în acelaşi timp, în Europa preţul a crescut cu 30%”.
Combinatul de la Galaţi ar putea „imigra”
Măsurile adoptate de guvernul Ponta, de reducere temporară a cuantumului certificatelor verzi din valoarea facturilor, a fost un pas, care nu este sufucient pentru asigurarea sustenabilităţii companiilor siderurgice. Întrebat dacă în cazul menţinerii preţurilor la energie există riscul unei măsuri radicale, de mutare a punctelor de lucru din România în alte ţări, Bruno Ribo spune că este posibil acest lucru: “Acest risc există. Am fost întrebat acest lucru în urmă cu şase luni şi la fel răspund şi acum: acest risc există. Cu toate acestea, noi, marii consumatori de energie, credem cu tărie că există posibilitatea să se elimine aceste distorsiuni. Alte ţări iau aceste măsuri pentru a-şi proteja industriile producătoare”.