19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPolitia internetului reia "Operatiunea Gramofonul"

Politia internetului reia „Operatiunea Gramofonul”

Retelele de cartier din Iasi se afla din nou in vizorul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Iasi dupa ce acest municipiu a fost declarat "Capitala Hakerilor" din Romania.

La Iasi sunt inregistrate cele mai multe dosare de piraterie virtuala, iar cei care incearca aceste metode sunt din ce in ce mai specializati si se acceseaza softuri din ce in ce mai scumpe", a precizat procurorul Laurentiu Zapodeanu, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.
Daca in urma cu doi ani, la inceputul actiunilor impotriva internautilor, reunite in "Operatiunea Gramofonul", anchetatorii i-au avut in vizor pe cei care ofereau la "share" o cantitate de peste 5 Gigabyte (GB) de informatii, acum pragul a fost ridicat. "Toata lumea acceseaza aceste retele, dar acest lucru nu inseamna ca se incepe urmarirea penala pentru toata lumea. Daca ne raportam strict la lege, am avea o tara intreaga de utilizatori care ar trebui anchetati pentru asemenea infractiuni. Cei care ofera peste 200 GB de opere purtatoare de drepturi de autor deja intra in atentia noastra. Au fost cazuri in care s-a descoperit la un utilizator 1 Terra (1024 GB) de informatii puse la dispozitia utilizatorilor de retea", explica unul dintre ofiterii sub acoperire care scaneaza permanent retelele din Iasi.

 

In momentul de fata, anchetatorii au in lucru doua dosare penale in care sunt incriminati cativa zeci de utilizatori ai HUB-urilor de pe reteaua ODC. "Alte sapte dosare penale au fost declinate catre colegii nostri din alte judete, utilizatorii identificati avand domiciliul in acestea", a precizat procurorul Laurentiu Zapodeanu. La mare cautare, in prezent, pe retelele de cartier au devenit programele de calculator destinate unor anumite segmente de activitate. "Soft-urile de geodezie sau arhitectura au un interes deosebit. Pentru un program de arhitectura de exemplu, o licenta achizitionata legal poate urca si pana la 40.000 de euro", au precizat politistii internetului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă