6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialPoliţia fără „colţi", ajutată de prietenii europeni. Unde duce reforma MAI?

Poliţia fără „colţi”, ajutată de prietenii europeni. Unde duce reforma MAI?

Sunt membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), unii cu veste fosforescente, alţii cu vuvuzele, veniţi în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a protesta faţă de ceea ce numesc abuzuri din partea Guvernului: tăierea salariilor cu 25 la sută anul trecut şi reducerea normei de hrană cu peste 500 de lei. Cu totul, în piaţă sunt mai puţin de 200 de persoane (mare parte jurnalişti), deşi liderii de sindicat anunţau măcar 500 de participanţi. „Unitate, unitate” strigă corul poliţiştilor, deloc convingător.

De pe o scenă improvizată liderul SNPPC Marin Gruia asigură fondul sonor în piaţă. Sloganele sale antiguvernamentale, amplificate în boxe de mare putere, se împletesc cu zgomotul sâcâitor al fluierelor care-i acompaniază vocea, dând protestului o falsă impresie de mare amploare. „Un stat de drept ar trebui să-şi întărească forţele de ordine!” răcneşte Gruia în microfon. „Toate minciunile pe care le prezintă Guvernul şi preşedintele sunt pure speculaţii!”. Actul prin care poliţiştii rămân fără mare parte a normei de hrană nu are valoare, deoarece este un raport ministerial şi nu un ordin, spune sindicalistul. „Este un abuz în serviciu!”. „Dacă nu vom fi uniţi vor fi disponibilizaţi 10.000 de oameni!” conchide Gruia şi părăseşte mica scenă.

Un câine comunitar supraveghează plictisit întreaga desfăşurare a evenimentului, adăpostit la umbra unei bănci, suficient de aproape de răcoritoarea fântână arteziană. Atitudinea lui este similară cu cea a protestatarilor. Dar se poate compara imaginea Poliţiei în acest moment, cu cea a unui câine blazat şi fără colţi? îl întreb pe Marin Gruia în zgomotul vuvuzelelor. Îl deranjează abordarea însă admite că situaţia Poliţiei este „drastică”. „Să nu facem comparaţia cu un animal, însă situaţia este drastică. La ora actuală, o treime dintre poliţişti au salariile sub 1000 de lei în urma acestei reduceri.”

Pentru un asemenea salariu, poliţiştii nu-şi mai ascut colţii, spune Gruia. „Poliţiştii lucrează din inerţie, nimeni nu mai are tragere de inimă pentru a mai lucra. Nimeni nu le asigură protecţie socială, nimeni nu le asigură protecţie juridică.”

Viitorul Poliţiei este creionat ca unul sumbru de către domnul Gruia: „sunt foarte mulţi poliţişti care şi-au dat demisia în ultimele luni şi foarte mulţi care vor să plece din sistem. Nu mai fac faţă problemelor de familie şi condiţiilor oferite de statul român.”

Protestatarii, primii disponibilizaţi

Pentru că luni nici iarba nu creşte, numărul mic de protestatari a fost pus de organizatori pe seama zilei nepotrivite, dar şi a presiunilor externe. „Noi am făcut apel la toţi colegii din Bucureşti şi din judeţele limitrofe să vină. Având în vedere că este luni a fost grea mobilizarea în weekend. Primăria abia vineri la 13 ne-a dat aprobarea”, a spus preşedintele SNPPC pentru romanialibera.ro.

Unii membri de sindicat au fost ameninţaţi cu disponibilizarea, dacă participă la miting, susţine liderul sindical. „Cu siguranţă sunt presiuni asupra colegilor. Chiar dimineaţă spunea un grup de la Giurgiu, de la Frontieră, 30-40 de persoane, că doreau să vină, însă conducerea le-a spus că cei care merg la protest vor fi primii disponibilizaţi.”

Totuşi, marţi vor fi cel puţin 1000 de persoane la protest, afirmă cu tărie Gruia. „Mâine (marţi n.a) şi-au anunţat prezenţa mai mulţi din ţară, pentru că au timp să-şi ia liber”.

Poliţiştii români, fraţi de probleme cu cei europeni

La protestul de luni a participat şi preşedintele Sindicatului European al Poliţiştilor (European Police Union), olandezul Gerrit van de Kamp. Acesta şi-a afirmat sprijinul pentru sindicaliştii români, afirmând că problemele cu care se confruntă aceştia există peste tot în Europa. „Guvernele din mai multe ţări vor să taie bugetele sub pretextul crizei. Mint! Este alegerea lor, aceste reduceri nu sunt necesare. Guvernul foloseşte democraţia împotriva propriului popor. Vom lupta cu voi pentru a rezolva această situaţie”, a afirmat van de Kamp de pe scena amplasată în Piaţa Revoluţiei.

Liderul sindicatului european va participa marţi, la ora 17, alături de sindicaliştii români, la dialogul cu ministrul internelor Traian Igaş, pe tema tăierii normei de hrană dar şi allte subiecte.

Poliţiştii au pierdut 500 de lei din norma de hrană de 700 de lei, după ce MAI a luat această hotărâre săptămâna trecută, printr-o notă de raport considerată ilegală de sindicate.

Poliţiştii au salariile tăiate cu 25 la sută din vara trecută. Salariile poliţiştilor s-au redus şi cu 50% în urma tuturor „reformelor”, spune Marin Gruia.

10.000 de angajaţi ai MAI ar putea fi disponibilizaţi în acest an

Sindicaliştii protestează şi marţi în faţa MAI. Sunt aşteptaţi cel puţin 1000 de oameni

Cele mai citite

Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat Jerusalem...

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...
Ultima oră
Pe aceeași temă