Banii sunt cuveniţi poliţiştilor care au lucrat în zilele de sărbătoare.
În plin scandal legat de reducerea normei de hrană şi concedierile din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), judecătorii din Timiş au pronunţat o sentinţă care obligă MAI la plata retroactivă către poliţişti a unor drepturi salariale încălcate în ultimii trei ani. Astfel, Tribunalul Timiş a admis acţiunea în contencios administrativ şi fiscal promovată de Biroul Teritorial Timiş al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI în dosarul 10077/30/2010 şi a obligat conducerea Inspectoratului de Poliţie la plata retroactivă a orelor de muncă prestate în timpul sâmbetelor, duminicilor şi a sărbătorilor legale.
S-au apărat singuri
„Instanţa de judecată ne-a admis cererea de plată retroactivă a zilelor lucrate în timpul weekend-urilor şi a sărbătorilor legale, care nu au fost compensate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, şi a obligat conducerea Inspectoratului să dispună plata retroactivă a acestor drepturi. Vreau să vă spun că sindicatul nu a angajat avocat, pentru că ar fi trebui să achităm un onorariu colosal, ci m-am prezentat eu în faţa judecătorilor şi le-am expus problema. În condiţiile în care prevederile Codului Muncii sunt clare, la art. 137, am avut câştig de cauză şi fiecare membru al sindicatului va trebui să primească contravaloarea orelor lucrate în zilele libere şi sărbătorile legale în ultimii trei ani”, spune liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş, comisarul şef Doinel Malcoci. „Ştiu că sindicatul a promovat o astfel de acţiune şi că Tribunalul Timiş a soluţionat dosarul, însă sentinţa încă nu ne-a fost comunicată legal. După ce vom primi hotărârea instanţei, ne vom consulta cu juristul şi vom dispune utilizarea tuturor căilor legale pentru a declara recurs”, ne-a declarat şeful IPJ Timiş, comisarul şef Gheorghe Popescu. La un calcul sumar, dacă fiecare poliţist din sindicat ar avea doar 50 de zile neplătite în ultimii trei ani, „gaura” în bugetul Poliţiei Timiş este de peste 5 milioane de lei.
Merg în instanţă
Victoria în instanţă din Timişoara i-a încurajat şi pe alţi lideri sindicali ai funcţionarilor. Unii dintre ei au dat deja statul român în judecată şi aşteaptă rezultatul demersurilor făcute în justiţie. În judeţele în care liderii sindicali încă nu au pornit procese, aceştia spun că vor începe acţiunile în justiţie, deoarece şi statul român este obligat să respecte Codul Muncii, ca şi ceilalţi angajatori.