9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPolanski, prins in lupta avocatilor

Polanski, prins in lupta avocatilor

» Cazul Polanski a impartit opinia publica si cineastii in doua tabere: in timp ce multi ii iau apararea regizorului si sustin ca faptele sale
s-au prescris in cei 30 de ani, apar voci care sustin ca artistul trebuie sa plateasca pentru ca "nimeni nu e mai presus de lege".

» Fostul procuror care a instrumentat cazul in 1978, David Wells, a spus ca in documentarul "Roman Polanski: Wanted and Desired" a mintit in legatura cu rolul sau din proces. El recunoaste ca nu a recomandat niciodata unui judecator trimiterea in inchisoare a regizorului.

» Pentru a evita extradarea, Polanski a angajat ca aparator unul dintre cei mai puternici avocati americani, Reid Weingarten, bun prieten si asociat al procurorului general al SUA.

Declaratia a venit in urma demersurilor initiate de avocatii lui Polanski, angajati in cautarea de solutii pentru respingerea cazului pe baza abaterilor comise de procurorii ce au instrumentat cazul, in 1978, in care cineastul era acuzat de intretinerea de relatii sexuale cu un minor.
"Sunt un tip care a taiat bucati din acest subiect. Am mintit", a recunoscut Wells, potrivit New York Daily News. El a mai adaugat ca si-a inflorit rolul in documentar, pentru ca i s-a spus ca filmul va fi difuzat numai in Franta, nu si in SUA.
El a mai spus ca la vremea respectiva i-a aratat judecatorului Laurence Rittenband o fotografie dintr-un ziar, in care Polanski era surprins in timp ce chefuia cu mai multe fete la un eveniment Oktoberfest, lucru care l-a infuriat pe judecator. Regizorul a fost pus sub acuzare, in 1977, inclusiv pentru rapire si sodomie. El a fost de acord sa pledeze vinovat pentru acuzarea de intretinere de relatii sexuale cu un minor, iar judecatorul a fost de acord sa comute sentinta la cele 42 de zile de inchisoare deja executate. Insa Polanski a plecat imediat din SUA, la inceputul anului 1978, dupa ce aflase ca Rittenband intentiona sa-l condamne pentru executarea intregii pedepse.

Alti avocati, alte abordari
Regizorul Roman Polanski, de 76 de ani, a fost arestat in Elvetia in weekendul trecut, iar acum se confrunta cu o posibila extradare. Cumnata sa, Debra Tate – sora regretatei Sharon Tate, sotia cineastului ucisa bestial in 1969 –, a declarat ca Polanski este un tip "bun", dar ca nu a avut parte de un proces echitabil in SUA. Asta incearca acum avocatii sai, vechi si noi, angajati sa-i asigure un proces corect. In presa straina apar tot felul de speculatii ale unor voci avizate, experti care cauta cai de atac fie pentru salvarea regizorului, fie pentru continuarea procesului in conditiile legii.
De pilda, daca astazi s-ar face o analiza a ADN-ului, poate s-ar afla daca regizorul ar trebui sa fie mai aspru pedepsit, ceea ce ar duce la o reparare morala in cazul victimei si poate chiar la o schimbare a legislatiei, concluzioneaza AP. Un fost procuror care se ocupa de crime sexuale, Robin Sax, a declarat ca toate crimele de acest fel comise asupra unui minor ar putea fi incadrate la minimum 15 ani inchisoare.
Intre timp, regizorul a mai reusit sa faca o achizitie in favoarea sa, respectiv sa angajeze un nou avocat din Washington, unul dintre cei mai puternici si cunoscuti – in 2006 a fost inclus pe lista celor mai buni 100 de avocati din SUA, realizata de National Law Journal. Este vorba despre Reid Weingarten, bun prieten si asociat al procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., iar potrivit presei este angajat pentru a impiedica extradarea cineastului. Interesant ca fostul avocat guvernamental care a lucrat pentru Departamentul de Justitie Weingarten este descris ca unul dintre cei mai apropiati prieteni ai lui Holder, alaturi de care a fondat Fundatia See Forever, in sprijinul copiilor dezavantajati.

Apararea lui Polanski si-ar putea construi cazul pe faptul ca violul de care cineastul este acuzat s-a petrecut acum trei decenii. Mai mult, s-ar putea argumenta ca regizorul si-a ispasit pedeapsa, pentru ca a stat in detentie 42 de zile, unde a fost supus mai multor teste psihiatrice.
Totodata, se largeste lista de sustinatori, dar si a celor care cred ca Roman Polanski ar trebui sa accepte sa se termine procesul si sa fie condamnat. Astfel ca purtatorul de cuvant al guvernului francez a declarat ca regizorul nu este nici mai prejos, nici mai presus de lege. Iar fostul ministru britanic al Afacerilor Europene ii cere Consiliului Europei sa se pronunte pentru extradarea lui Polanski, la fel ca si regizorul Luc Beson, care se gandeste ca nu ar dori ca fetitei lui de 13 ani sa i se intample ceva asemanator si ca Polanski ar trebui sa plateasca pentru faptele sale trecute.
Premierul polonez s-a oferit sa-i asigure asistenta consulara, iar o serie de celebritati semneaza apeluri si ofera declaratii de sustinere si incurajare.

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă