16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialPogea sustine ca nu exista riscul ruperii acordului cu FMI

Pogea sustine ca nu exista riscul ruperii acordului cu FMI

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat, luni, ca in urma evaluarii facute de expertii Fondului Monetar International (FMI), in trimestrele II si III nu exista riscul intreruperii acordului semnat de Romania cu institutiile financiare internationale, informeaza Newsin.

"La ora actuala, nu avem niciun motiv, daca avem in vedere evaluarile facute de FMI in semestrul doi si chiar acum pentru trimestru trei, ca acest lucru sa nu continue. Este un mare avantaj pentru Romania sa-si mentina acordul stand-by cu FMI, sa-si mentina liniile de finantare cu Comisia Europeana si Banca Mondiala", a spus Pogea.

Ministrul finantelor a afirmat ca, in urmatorii ani, cheltuielile de natura salariala vor trebui sa scada "de la ponderea de 31% din totalul taxelor si impozitelor colectate, la nivelul inregistrat de celelalte tari europene, unde acest procent reprezinta doar 23%".

Pogea a reamintit ca pentru anul 2010 cheltuielile de natura salariala vor trebui sa reprezinte 8,7% din PIB, fata de 9,4% din PIB in 2009, insa a dat asigurari ca veniturile salariale nu vor scadea.

"Fac inca o precizare si vreau sa fiu foarte direct, am spus-o si la intalnirea cu sindicatele: pentru 2010 veniturile salariale raportate la 2009 nu scad, chiar daca Curtea Constitutionala va declara ca fiind constitutional pachetul de legi privind reforma. Am facut apel la toate sindicatele si la toti cei prezenti sa inteleaga ca cele zece zile fara plata pe care le-am propus reprezinta o masura cu caracter temporar, nu este unul repetabil si nu face decat sa ne sprijine si sa ne pregateasca mai bine pentru anul 2010. A fost o masura preferalabila desfiintarii locurilor de munca sau reducerii locurilor de munca", a mai spus Pogea.

Romania s-a angajat, in cadrul acordului de finantare de 20 miliarde euro cu FMI si Comisia Europeana, sa respecte anumite tinte, intre care cea mai importanta este legata de deficitul bugetar, ce nu trebuie sa depaseasca 7,3% din PIB la finalul acestui an.

Legea unitara a salarizarii reprezenta de asemenea un obiectiv in cadrul acordului.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă