Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat luni ca, in perioada ramasa pana la finalul acestui an, bugetarii mai pot lua cel mult opt zile de concediu fara plata, respectiv cate patru zile in noiembrie si decembrie, urmand ca statul sa economiseasca 80% din suma propusa initial, de 1,6 miliarde lei, potrivit Newsin.
Astfel, statul ar urma sa economiseasca in final 1,28 miliarde lei in urma aplicarii partiale a concediului fara plata.
"In mod normal, pentru ca legea sa fi produs efectele fiscale in acest an, ar fi trebuit sa fie luate zilele de concediu in lunile septembrie, octombrie si noiembrie, dar acum nu mai pot fi luate aceste masuri decat in noiembrie si decembrie. Pe noiembrie, patru zile pot fi luate, sigur si in decembrie", a declarat Pogea.
El a precizat ca guvernul lasa la latitudinea ordonatorilor principali de credite sa aleaga forma in care poate fi aplicata legea, explicand ca exista posibilitatea aplicarii unui program de lucru redus, a trimiterii angajatilor in zece zile de concediu sau a aplicarii unei combinatii intre programul redus si zile de concediu.
"Masura trebuie aplicata in spiritul legii si mai mult de patru zile pe luna (de concediu fara plata n.r.) nu putem sa dam, dar daca sindicatele se pun de acord cu institutiile sa ia zece zile de concediu fara plata, sigur ca ar fi bine", a afirmat Pogea.
Ministrul a precizat ca pana la finalul anului nu mai pot fi facute reduceri de cheltuieli de 1,6 miliarde lei prin aplicarea acestei masuri si va fi vorba de mai putin "cam cu 20%".
Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat ca bugetarii din administratia publica vor avea 5 zile de concediu fara plata luna asta si alte 5 zile luna viitoare.
Bugetarii din administratia publica vor primi mai putini bani atat in luna decembrie cat si in luna ianuarie, ceea ce va determina un protest in randul fuctionarilor publici, a adaugat Sebastian Oprescu.