7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialPoftiti la Cannes pe timp de criza!

Poftiti la Cannes pe timp de criza!

Cel mai important eveniment media dupa Jocurile Olimpice, Festivalul International de Film de la Cannes se deschide oficial, in aceasta seara, la ora 19.00. "Cea mai mare confruntare a autorilor de categorie grea din ultimii ani", numeste "Variety" intalnirea din competitia oficiala a asilor cinematografiei mondiale.
Singurul nor care pluteste pe cerul albastru de la Cannes este, deocamdata, criza financiara, care va estompa pe alocuri stralucirea acestei editii.

In aceasta seara, luminile se aprind la Cannes pentru a marca deschiderea celei de-a 62-a editii a celui mai urmarit festival de film din lume. Intrebarea care sta pe buzele tuturor este cum a afectat criza cel mai stralucitor eveniment cinematografic. Ce se stie deja oficial este ca vor fi mai putine petreceri si ca anul acesta s-au inchiriat mai putine iahturi de lux. La conferinta de presa care precede Cannes-ul, presedintele Festivalului, Gilles Jacob, a recunoscut: "Am constatat o usoara schimbare din partea profesionistilor din lumea intreaga, care si-au anuntat prezenta in numar mai mic si pentru o perioada mai scurta. Este singurul semn de criza pe care il avem pana acum".

Agenda festivitatilor pare incarcata: zece mari receptii sunt anuntate in cele 12 zile de festival, printre care deschiderea Marché du film, la care sunt invitate 1.200 de persoane.
Megaiahturile si palatele de lux de pe Coasta de Azur au fost deja ocupate de vedetele de prima mana: Johnny Depp, Penelope Cruz, Brad Pitt si Jude Law. Casele de moda de la Paris Dior, John Galliano si Karl Lagerfeld au onorat deja comenzile primite de la Charlize Theron, Eva Green, Asia Argento si Robin Wright Penn. (Argento si Wright Penn fac parte din juriul condus de starul francez Isabelle Huppert).
Desi s-a zvonit ca lumea nu s-a mai inghesuit la Cannes in acest an si ca multe hoteluri au ramas neinchiriate, Emmanuel Caux, directorul general Majestic, hotelul-simbol al Rivierei, dezminte: "Chiar daca rezervarile s-au facut putin mai tarziu in acest an, nu exista nici un apartament liber".

Sa fie doar declaratii optimiste pentru marketingul evenimentului? Presedintele Sindicatului Hotelierilor sustine ca delegatiile oficiale au fost injumatatite: "Companiile trimit cativa oameni pentru perioade scurte. Traim o criza mondiala fara precendent, care a afectat si Riviera, si Cannes-ul".
Comerciantii de pe Croazeta se tem ca oamenii obisnuiti care vor veni, pentru ca sunt si oameni obisnuiti, amatori de filme, care vin in vacanta la Festival, sunt cei mai afectati de criza si vor scoate mai putini bani din buzunar.

Chinezul Lou Ye revine, in ciuda interdictiei puse de guvernul sau
Oricum ar decurge aceasta editie, cei care sunt deja la Cannes au privirile indreptate spre marea batalie a competitiei oficiale, dominata de filmele de autor.
Jane Campion, Ken Loach, Quentin Tarantino si Lars von Trier, Pedro Almodovar, Ang Lee si Michael Haneke sunt doar cativa dintre cei 20 de regizori care aspira la Palm d’Or.
"Variety" a denumit competitia drept "cea mai mare confruntare a autorilor de categorie grea din ultimii ani". Totusi, presa de specialitate atrage atentia ca numele grele nu sunt intotdeauna o garantie a calitatii.
si editia din 2005 a fost incarcata de autori si multi dintre acestia au dezamagit. Este cazul germanului Wim Wenders, al canadianului Atom Egoyan si al danezului Von Trier.

Tot in competitia oficiala concureaza regizorul chinez Lou Ye, care a primit din partea guvernului interdictia de a produce filme pana in 2011. Controversatul regizor a sfidat interdictia si va prezenta in premiera cel mai recent film al sau, "Spring Fever", o poveste despre dragoste si homosexuali. Filmul a fost realizat in secret in China, timp de doi ani, cu o camera de mana si cinci actori in distributie. "Spring Fever" prezinta povestea incercarii unei sotii de a spiona relatia sotului sau cu un alt barbat si ar putea deveni cel mai controversat film din China de pana acum, deoarece prezinta un subiect tabu in aceasta tara. Lou Ye a primit interdictia in urma cu trei ani pentru ca a participat la aceeasi sectiune a Festivalului de la Cannes cu filmul "Summer Palace", fara a avea permisiunea guvernului chinez.

Premiere romanesti: Mungiu pe 15 mai, Porumboiu pe 19 mai
Pentru prima data, Romania participa la Cannes cu doua filme la aceeasi sectiune – Un Certain Regard. Cele doua pelicule, "Politist, adjectiv", al lui Corneliu Porumboiu, si "Amintiri din Epoca de Aur", "omnibusul" format din sase scurtmetraje regizate de Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu, vor avea premiera la Cannes pe 15 si, respectiv, 19 mai.
In plus, pelicula romano-franceza "Cenusa si sange"/"Cendres et Sang", coprodusa de Libra Film, va fi vazuta sub forma unui "Special Screening" organizat in cadrul selectiei oficiale. O productie 2009, scrisa si regizata de o debutanta in regie, actrita Fanny Ardant, "Cenusa si sange" spune povestea lui Judith, care se intoarce acasa la 10 ani dupa asasinarea sotului ei, fapt care va redeschide vechi rani si-o va sili sa se confrunte cu propriul trecut. Filmul va avea premiera canneza pe data de 22 mai.

In afara filmelor aflate in competitii, cinematografia romaneasca va fi pentru al patrulea an consecutiv prezenta la Cannes, cu un stand de prezentare autonom in Village International, din cadrul Marché du Film, cel mai important eveniment anual din industria filmului. Romania va mai fi reprezentata la Cannes de producatorul Daniel Mitulescu in programul "Producers on the Move", initiat pentru a-i introduce in industrie pe tinerii producatori europeni, dar si prin programul "Romanian Short Waves", initiat de producatorul Dan Burlac, la care vor putea fi vazute cele mai recente productii romanesti.
Sectiunea Quinzaine des Realisateurs va fi deschisa de pelicula "Tetro" a lui Coppola, al carei director de imagine este Mihai Malaimare jr.

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...

A murit Teoharie Coca-Cozma, vocea inconfundabilă de la Sevilla 1986!

Teoharie Coca-Cozma, una dintre cele mai respectate voci ale jurnalismului sportiv din România, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, lăsând...

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă