3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialPoate un psiholog să decidă cine are dreptul să folosească o armă?

Poate un psiholog să decidă cine are dreptul să folosească o armă?

Persoanele care doresc să folosească o armă în mod legal trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să treacă de unele teste, dar chiar şi aşa pot apărea oricând incidente tragice, cum s-a întâmplat în cazul şoferului MAI care a împuşcat opt persoane la un coafor.

Legislaţia din România referitoare la deţinerea şi folosirea armelor este una dintre cele mai restrictive din Europa, după cum a apreciat Costică Canacheu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

Documentaţia pe care trebuie să o prezinte la poliţie o persoană care solicită permisul de port-armă este destul de stufoasă. În afară de acte de identitate, solicitanţilor li se mai cere un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea, certificat de cazier judiciar şi aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt pentru a folosi o armă.

În plus, ei trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, conform Legii nr. 295/2004. „Legea e destul de clară din perspectiva autorizaţiilor de care are nevoie o persoană, dar uneori comportamentul oamenilor iese din reguli. În această după-amiază (n.r. ieri) vom rediscuta la comisie prevederile legale pentru a vedea dacă e necesară revizuirea legii. Procedura de autorizare a fost relaxată până la un moment dat şi din cauză că nu există o cazuistică îngrijorătoare în România”, a declarat Costică Canacheu.

El susţine că a discutat, la comisie, cu mai mulţi experţi pentru că au existat mai multe încercări de înăsprire a legislaţiei în domeniul regimului armelor. Experţii au precizat că nu pistolul este arma preferată a românilor, iar deţinerea unei arme nu creşte riscul de a comite acte violente. 

Procedurile ar putea fi schimbate în ceea  ce priveşte viteza de reacţie a poliţiei atunci când la secţii sunt depuse sesizări privind acte de violenţă, aşa cum s-a întâmplat în cazul soţiei criminalului de la coafor.

Avizul psihologic nu oferă certitudini

Printre actele pe care trebuie să le prezinte solicitanţii de permise de port-armă este avizul psihologic eliberat după un control atent. Numai că acest pas poate fi ignorat foarte rapid, la fel cum se întâmplă şi în cazul actelor eliberate de medici pentru examentul de conducere sau pentru căsătorie şi care se obţin, uneori, doar în schimbul unor sume de bani, fără nicio altă verificare.

Presa a relatat, în urmă cu doi ani, despre apariţia unor anunţuri la mica publicitate în care diferite persoane intermediau obţinerea tuturor actelor necesare pentru permisul de port-armă în schimbul sumei de 900 de lei, fără a fi necesar să prezinţi decât buletinul.

Cei care vor să respecte legea şi merg la psiholog pot obţine destul de uşor un aviz pozitiv pentru că, în urma unui test, nu se poate stabili cu precizie dacă o persoană are probleme şi, mai ales, nu se poate anticipa comportamentul acesteia.

„Avizul este de principiu, nu se poate spune că acest om nu va face niciodată o faptă ca cea de ieri. Poţi spune, în schimb, dacă un om are anumite caracteristici pentru a face aşa ceva. El e perfect sănătos azi, dar mâine îl părăseşte iubita şi el se schimbă. Nu se poate spune când se va produce modificarea de comportament şi dacă se va produce”, a declarat psihologul Bogdan Lucaciu.

El spune că se pot elimina persoanele cu caracteristici evidente, însă un psiholog nu are la îndemână toate informaţiile necesare pentru o persoană – istoricul acesteia, când a mai avut izbucniri necontrolate, crize, opiniile prietenilor, ale vecinilor  etc. „Aceasta nu însemnă însă că acest examen psihologic nu ar trebui să se mai facă pentru că în urma lui se depistează persoanele cu caracteristici evidente care sunt eliminate”, a declarat Lucaciu.

Permise pentru oameni cu handicap

Corectitudinea modului în care se obţin permisele de port-armă poate fi pusă serios la îndoială mai ales după ce ies la iveală situaţii de-a dreptul penibile pentru autorităţi, cum a fost cea de la Botoşani. Prefectul Cristian Roman a declarat, în aprilie 2010, că a descoperit trei cazuri de persoane care aveau certificate medicale cu grad de handicap de nevăzător permanent şi care au obţinut şi permise de port-armă. Mai mult, două dintre acestea au şi permis de conducere.

MASACRUL DE LA PERLA. Opt victime în doar câteva minute

Dezbaterile despre legislaţia privind eliberarea permisului de port-armă au început după ce un şofer la Policlinica MAI şi-a împuşcat soţia şi alte şapte persoane, ieri, într-un coafor din Capitală. Două dintre victime au decedat, iar celelate au ajuns la spital.  Vinovatul, Gheorghe Vlădan, a fost identificat şi reţinut.

Poliţişti ai Secţiei 14 Bucureşti sunt cercetaţi disciplinar, întrucât Florina Vlădan, soţia ucisă, a făcut plângere în urmă cu câteva zile, împotriva soţului său, precizând că acesta deţine armă de foc, însă nu s-a urgentat soluţionarea reclamaţiei. Anterior, Gheorghe Vlădan a fost reclamat de câteva ori de vecini, iar lumea îl cunoştea ca un bărbat recalcitrant.

Potrivit procurorului Marius Iacob, în 2011 au fost formulate trei plângeri împotriva poliţistului din partea unui vecin, în legătură cu convieţuirea în clădire, o altă plângere a fost făcută pe 1 martie de soţia agentului pentru comportament agresiv.

Autorul atacului armat de luni a fost acuzat în 2005, de ameninţare, insultă şi loviri sau alte violenţe, instanţele de judecată dispunând achitarea aceastuia la fond şi recurs.
Vlădan deţinea din octombrie 2010 un pistol Glock de 9 milimetri, achiziţionat dintr-un magazin de specialitate.

Incidente armate, la tot pasul

Deşi statisticile nu sunt îngrijorătoare, tot mai des auzim de persoane care folosesc arme la orice mic incident care apare la un moment dat. De exemplu, în august 2011, un tânăr din Vaslui a fost împuşcat cu un pistol cu bile, în timp ce se afla la restaurant. Scandalul a izbucnit între un grup de tineri şi patronul restaurantului, dupa ce consumaseră alcool.

La Feteşti, în septembrie 2011, un scandal care a izbucnit la o petrecere a degenerat, iar mai mulţi bărbaţi au tras în plină stradă cu o mitralieră şi o puşcă. În Bucureşti, un bărbat a fost împuşcat cu un pistol cu bile, în martie 2008, în urma unei altercaţii pentru un loc de parcare, iar în februarie, de ziua îndrăgostiţilor, un client al unui restaurant din Capitală a descărcat pistolul cu bile la întâmplare şi a nimerit cinci persoane.

   
 

Cele mai citite

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul "CANCER" al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi...

Elon Musk țintește shema de personal „supraîncărcată” de la Banca Federală a SUA

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume și viitorul lider al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală din administrația Trump, a lansat critici dure la...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă