PNL susţine numirea de urgenţă a unui Consiliu de Administraţie al Televiziunii publice şi nu este de acord cu iniţiativa legislativă a PSD privind separarea funcţiei de preşedinte de cea de director general al TVR, a anunţat, luni, senatorul liberal Mircea Dobra, potrivit Agerpres.
„La iniţiativa grupului senatorial PNL, în urma apelurilor pe care conducerea TVR le-a făcut, am invitat conducerea Televiziunii pentru o dezbatere şi, în cadrul dezbaterii, am ajuns la câteva concluzii comune, împreună cu reprezentanţii TVR. Astăzi, în urma dezbaterilor, ne asumăm faptul că susţinem numirea de urgenţă a unui Consiliu de Administraţie profesionist în cadrul TVR, care ulterior, împreună cu conducerea TVR, cu Guvernul şi cu ministerele de linie, să elaboreze un plan de reechilibrare financiară a Televiziunii române şi să realizeze câteva măsuri de revenire financiară a Televiziunii”, a spus Mircea Dobra, după întâlnirea senatorilor liberali cu şeful interimar al TVR, Irina Radu.
El a arătat că PNL nu este de acord cu iniţiativa legislativă a PSD privind separarea funcţiilor de preşedinte de cea de director general al TVR. „Nu suntem de acord cu diluarea discuţiei financiare, care astăzi este o problemă, cu o iniţiativă legislativă a PSD care urmăreşte multiplicarea rolurilor posturilor în TVR. Suntem deschişi în privinţa discuţiilor privind soluţiile financiare. Un Consiliu de Administraţie care să intre rapid pe rută de lucru cu conducerea Televiziunii Române şi cu Guvernul României este o soluţie. Aşteptăm de acolo soluţiile legale”, a mai spus Dobra.
Senatorul liberal Marius Paşcan a susţinut că proiectul PSD a fost „inventat peste noapte, fără consultări”. „Categoric nu susţinem această lege inventată peste noapte fără niciun fel de consultare, nici măcar a specialiştilor din cadrul SRTv, este o încercare a PSD de a controla Televiziunea publică, pentru că PSD şi cei care au compus fosta guvernare intenţionează cu orice preţ să ţină Televiziunea publică într-o situaţie dificilă, să nu poată funcţiona decât coordonată de interese politicianiste. Iată, acest proiect care se doreşte a fi promovat în regim de urgenţă intenţionează să separe în mod ciudat, bizar, funcţiile de preşedinte CA cu cea de director general şi astfel să se imixtioneze în politica redacţională a postului public, ceea ce este, din punctul nostru de vedere, inacceptabil”, a arătat Paşcan.
El a explicat că TVR are probleme financiare şi din cauza proceselor pe care le-a pierdut cu salariaţii. Paşcan a mai spus că nu agreează fuziunea SRTv cu SRR, pentru că Radioul funcţionează pe profit, iar acestea sunt entităţi diferite.
Preşedintele – director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat, la rândul său, că numirea mai rapidă a unui Consiliu de Administraţie ar ajuta instituţia. „Astăzi a fost o discuţie foarte serioasă cum de mult timp nu am avut. Cred că toată lumea şi-a dat seama cât de important este CA pentru TVR. Cred că până acum această numire a membrilor CA a fost făcută puţin superficial şi foarte tare politic. Abia acum s-a înţeles că de CA depinde managerierea Televiziunii Române, numirea unor şefi care ştiu ce au de făcut, politica de programe etc. Numirea mai rapidă a unui CA ne va ajuta. Nu voi comenta ideea de schimbare a legii, nu avem drept de iniţiativă. Am trimis propuneri. Indiferent cât de grea este situaţia, încercăm să dăm telespectatorilor ceea ce merită, lucrurile pentru care plătesc abonament. Vom vedea apoi iniţiativele legislative care ne pot ajuta la creşterea veniturilor, nu la creşterea abonamentului”, a arătat Irina Radu.
Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, Georgică Severin, a depus, miercurea trecută, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.
Senatorul PSD Georgică Severin a propus, prin proiectul de lege, separarea funcţiei de preşedinte al CA de cea de director general al SRR şi SRTv şi incompatibilităţi pentru membri ai Consiliilor de Administraţie, cum ar fi să renunţe să facă parte din partide sau din structurile de conducere ale organizaţiilor sindicale.
Comisiile pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor se vor reuni, marţi, pentru a discuta pe tema situaţiei de la Societatea Română de Televiziune, la întâlnire urmând să participe şi premierul Dacian Cioloş.