Cea mai recenta captura a unui transport ilegal de tigari „Plugarul” a fost realizata de vamesii si politistii de frontiera galateni luni noapte, la Vama „Galati Rutier”, de la Giurgiulesti, situata la 10 km de Galati. Intr-un microbuz ce venea din Republica Moldova cu un transport de 4 tone de mere, vamesii au descoperit in spatele cutiilor cu fructe 51.224 de pachete de tigari „Plugarul” si „MT”, in valoare de peste 30.000 de euro. Soferul, Ivan Auzeac, in varsta de 23 de ani, efectua frecvent transporturi de fructe la Piata Basarabenilor din Galati si spera ca, stiindu-se ca nu au fost probleme la verificarea transporturilor sale, vamesii si politistii galateni nu vor fi prea meticulosi in efectuarea controlului.
„Tunul” de luni noapte, 2.000 de euro pentru transport de 30.000
Prins cu „marfa” in microbuz, Vanea Auzeac a fost foarte transant cu vamesii si politistii de frontiera, recunoscand ca a preluat tigarile de la un cunoscut, care i-a promis 2.000 de euro pentru efectuarea acestui transport. Primise 1.300 de euro la plecare, iar la Piata Basarabenilor, unde trebuia sa predea transportul de tigari, ar fi trebuit sa primeasca si restul banilor. Auzeac nu a divulgat identitatea celui care i-a comandat transportul: „El a zis ca ma asteapta la piata, la Galati, sa trag la piata ca ma asteapta acolo”. Purtatorul de cuvant al IJPF Galati, subinspector Bogdan Carp, a declarat ca „urmare a celor constatate, s-a luat masura intreruperii calatoriei moldoveanului, cele 51.244 pachete tigari, in valoare de aproximativ 1 miliard ROL, fiind retinute in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala”. Vanea Auzeac a fost sanctionat contraventional cu suma de 40 milioane ROL.
Filiere duble, basarabeni si romani
Tigarile „Plugar” sunt cele mai profitabile, pentru ca in Republica Moldova preturile de productie sunt extrem de reduse. Costul de productie al unui pachet este cifrat la numai cateva mii de lei. De aici si modul de operare al „filierelor”, in care basarabenii se ocupa de introducerea tigarilor in tara, vanzandu-le „en-gros” la 10.000-11.000 de lei, romanilor care se ocupa de vanzarea lor la pachet. E loc pentru toata lumea, fiecare are cate ceva de castigat la aceasta afacere, in conditiile in care „detailistul” vinde pachetul de „Plugar” cu 12.000-13.000 de lei.
Logica de baza a contrabandistilor
Trebuie sa recunoastem ca oferta de la Piata „Rusilor” este mai mult decat atractiva pentru fumatorul sarac, pentru ca un pachet de „Marasesti” sau noul „Carpati fara filtru”, „Carpati Green”, costa 22.000 de lei, pe cand „Plugarul” doar 12.000. De fapt, conform HG 1114/2001, respectiv a regulamentului vamal, valoarea de vama a unui pachet de tigari „Plugar” este de 0,5 euro, adica de 17.500 de lei. Datorita contrabandei, un pachet de „Plugar” este vandut pe piata la cel mult 13.000 de lei.
Placa turnanta de la Piata „Basarabenilor”
Basarabenii introduc in Romania tigarile „Plugar”, „MT”, „Doina” sau „City Filter”, prin mijloacele obisnuite ale micului trafic de frontiera, ascunse in compartimentele special construite ale autovehiculelor, in laditele cu fund dublu in care aduc la piata legume si fructe, ori cum il indeamna fantezia pe fiecare. Dar tigarile pot fi trecute prin vama si la limita legii: regulamentul vamal prevede ca fiecare persoana poate trece prin vama cu un carton de tigari, iar, cum un carton de tigari „Plugar” are 20 de pachete, nu 10 ca celelalte, eficienta este dubla. Dupa introducerea tigarilor in tara, de obicei prin micul trafic de frontiera pe la Vama „Galati Rutier” de la Giurgiulesti, are loc transferul de la basarabeni la „detailistii” galateni. La doi kilometri de la intrarea in Galati, pe Calea Basarabiei, se afla Piata „Basarabenilor”, construita in 1996, ca o piata de gros, unde cetatenii din Republica Moldova sa isi poata vinde produsele agroalimentare. Aici este insa si placa turnanta a afacerilor cu tigari de contrabanda si benzina. Basarabenii sunt asteptati de bisnitarii romani inainte de a ajunge in piata, unde se pot trezi cu Politia pe cap. In strada, „la botul calului”, au loc negocierea pretului si preluarea marfii. „Detailistii” duc marfa in „depozitul” de acasa, dupa care o scot la vanzare in Piata „Rusilor”, din cartierul galatean Micro 17. Mai este insa si cealalta varianta, cand basarabenii prefera sa vanda tot ei tigarile, la pachet. Cea mai mare cantitate de tigari de contrabanda descoperita de Politia de Frontiera in „depozitul” unui contrabandist, in iulie, a fost de 5.000 de pachete de tigari.
Tigari „Plugar” de miliarde
Afacerile cu tigari „Plugar” au atras insa si atentia marilor contrabandisti, care sunt autorii tunurilor de miliarde. Pe 20 mai, politistii de frontiera si vamesii de la Vama Sculeni au gasit dosite, intr-un TIR ce transporta 18,6 tone de ulei „Floris” pentru o societate comerciala din Bistrita Nasaud, 220.000 de pachete de tigari „Plugar”, in valoare de 4 miliarde. Soferului moldovean Leontie G. i-a fost intocmit dosar penal, iar firma importatoare a fost amendata cu 75 de milioane lei. Dar marea captura a fost realizata o luna mai tarziu, pe 20 iunie, de Politia de Frontiera Galati. Avand unele informatii in legatura cu un transport de tigari de contrabanda, ce urma sa treaca prin Vama Oancea, politistii de frontiera si „mascatii” au oprit in trafic un TIR din Republica Moldova, care transporta, pentru o societate comerciala din Vaslui, ladite din lemn pentru fructe. Camionul a fost dus in curtea IJPF Galati, unde, in prezenta unei echipe de la Directia Regionala Vamala, a fost desigilat. In TIR, printre ladite, erau dosite si 230.000 de pachete de tigari „Plugar” si „City Filter”, in valoare totala de 5,5 miliarde. Purtatorul de cuvant al IJPF Galati, subinspectorul Bogdan Carp, a declarat ca soferului si insotitorului le-au fost intocmite dosare penale, cei doi riscand pana la 7 ani de inchisoare. In acest caz, ancheta este continuata impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui.
Razboi rece la Piata „Rusilor”
Politia de Frontiera actioneaza in vami, in zona granitei de la Prut si in apropierea pietelor, unde au loc tranzactiile en-gros cu tigari de contrabanda. In cadrul acestor actiuni filierele sunt anihilate chiar in momentul efectuarii tranzactiilor. Zilnic sunt confiscate de la cateva zeci sau sute, pana la 5.000 de pachete de tigari: „Tigarile sunt introduse in tara in cantitati mici si in mod legal, prin PTF Galati Rutier, de catre moldovenii care vin in vizita in Romania, ulterior fiind colectate de persoane care ii asteapta in apropierea pietei de pe Calea Basarabiei. Singurul mod de combatere a fenomenului de catre echipele de la Politia de Frontiera este reprezentat de actiunile efectuate in zona pietelor, care au ca scop descurajarea tuturor doritorilor de mici castiguri ilegale”, a spus subinspectorul Bogdan Carp.
Micul traficant
In zona pietei am intalnit si imaginea micului traficant, asemanator cu personajele din comediile italiene, din perioada neorealismului cinematografului italian: un barbat de vreo 65 de ani, imobilizat intr-un scaun cu rotile, realizat in manufactura proprie, cu roti de bicicleta. Pe o laterala a vehiculului, este o cutie de tabla din care vinde seminte prajite de floarea-soarelui. Daca ii ceri un pachet de tigari, bajbaie printre seminte, trage de o clapa si ridica un capac al casetei speciale in care sunt cateva pachete de tigari „Doina”.
Trei vamesi, iesiti basma curata din Afacerea „Plugarul”
In urma capturarii tigarilor de 5,5 miliarde, din 20 iunie, au aparut si primele „victime”: surse din Directia Regionala Vamala Galati au declarat ca in urma acestei afaceri un sef de tura si doi vamesi de la Vama Oancea, care erau de serviciu atunci cand a trecut transportul de 230.000 pachete de tigari, s-au pricopsit cu ceva „probleme”. De fapt, au scapat usor. Purtatoarea de cuvant a DRV Galati, Camelia Chirpac, a confirmat doar sanctiunile dispuse in urma anchetei administrative interne: „In urma anchetei realizate de compartimentul nostru specializat, au fost sanctionati doi vamesi, prin transferarea lor disciplinara in cadrul Biroului Vamal Galati, iar seful de tura a fost schimbat din functie”.
Patru dosare penale pentru contrabanda
Pe langa actiunile intreprinse in zona pietelor unde sunt vandute marfurile de contrabanda, IPJ Galati colaboreaza sistematic cu Politia de Frontiera si Brigada Vamala. De la inceputul acestui an, au fost intreprinse opt actiuni comune in diverse cazuri de contrabanda, jumatate din acestea soldandu-se cu dosare penale: „De la inceputul acestui an, au fost intocmite 4 dosare penale pentru infractiuni de contrabanda, intr-unul dintre acestea competenta fiind declinata catre Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati”, a declarat purtatoarea de cuvant a IPJ Galati, inspectorul principal Cristina Stoian. In cadrul acestor actiuni, politia galateana a confiscat marfuri in valoare de 410 milioane lei.
Amenzile sunt prea mici
Ascensiunea traficului cu tigari este favorizata si de faptul ca amenzile sunt prea mici. Calculul contrabandistilor este simplu: merita sa platesti din cand in cand o amenda de 1.000 de euro, daca reusesti sistematic sa introduci in tara transporturi de 30.000 de euro, cum a fost cel capturat luni noapte la Vama Giurgiulesti. Daca previzibila crestere a traficului cu tigari de la 1 ianuarie nu va fi insotita si de o majorare a amenzilor, autoritatile ar putea scapa fenomenul de sub control.