In plina criza economica – dar si in plina campanie electorala pentru alegerile europarlamentare – si in conditiile in care in multe judete ale tarii multi angajati de la stat nu si-au primit salariile chiar si de cateva luni, Guvernul scoate din "joben" cateva miliarde bune pentru incantarea electoratului: tinerii, fermierii si IMM-urile s-au trezit peste noapte cu promisiuni de ajutoare din partea Executivului la care nici nu indrazneau sa viseze in urma cu doua luni. Dupa sedinta de ieri, Executivul a anuntat ca imprumuturile contractate pentru achizitionarea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro, finantarea totala asigurata pentru acest program ridicandu-se la un miliard de euro, potrivit premierului Emil Boc.
Garantia ar urma sa fie acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.
"Dorim sa-i sprijinim in mod direct pe cei aflati in fata achizitionarii primei case. stim ce dificultati exista: fie nu exista bani pentru plata avansului la banca, fie uneori nu exista salariu suficient pentru a-ti putea plati ratele aferente unei case pe care o cumperi si pentru care te imprumuti de la banca. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct si pentru sectorul constructiilor", a spus Boc, la finalul sedintei de ieri a Guvernului. Programul, privit cu scepticism tocmai din cauza faptului ca a venit in timpul campaniei electorale, ar urma sa fie operational in maximum 60 de zile.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat tot ieri ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.
"Bancile eligibile sunt cele care au un cost total al creditului cat mai scazut, au retea de distributie, filiale in teritoriu, durata de aprobare a creditului relativ scurta, iar avansul pe care-l solicita sa fie cat mai mic, avand in vedere ca Fondul preia o parte din risc", a spus Pogea.
Pogea crede ca facilitatea va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si a sectorului de constructii.
Guvernul nu i-a uitat in aceasta perioada nici pe fermierii care contracteaza credite agricole pentru productie. Potrivit Executivului, acestia vor primi, din fonduri publice, o suma reprezentand 30% din valoarea imprumutului, bani alocati din bugetul ministerului de resort. "Am aprobat nivelul fondurilor publice care se acorda la creditele agricole pentru productie. Acest procent a fost stabilit la 30% din volumul creditelor agricole. Statul vine cu sprijin de 30% din valoarea creditului, banii fiind suportati din bugetul Ministerului Agriculturii", a spus Boc, la finalul sedintei de ieri a Guvernului.
Producatorul trebuie sa foloseasca banii numai pentru destinatia pe care a declarat-o (productie vegetala sau zootehnica) si sa returneze imprumutul in maxim 365 de zile.
Executivul vrea sa ajute si IMM-urile in aceasta perioada. Astfel, Ministerul Finantelor a elaborat un act normativ de majorare a plafonului ajutoarelor de stat acordate IMM, cu scopul sustinerii acestora, le-a spus, ieri, premierul Emil Boc membrilor Cabinetului sau la inceputul sedintei saptamanale a Guvernului.