Impactul retragerii Nokia în PIB-ul României va fi unul semnificativ, însă poate fi compensat de o revigorare în construcţii şi agricultură, sectoare a căror evoluţie depinde însă de susţinerea proiectelor de infrastructură şi creşterea gradului de absorţie a fondurilor europene, afirmă analiştii, relatează Mediafax.
„Ca impact în PIB, pierderea fabricii de la Nokia poate fi compensată în următorii ani de alte componente, precum construcţiile şi agricultura, care s-au ajustat mult în ultimii ani în timpul recesiunii economice, însă acest lucru depinde de modul în care sunt implementate proiectele de infrastructură şi de creşterea gradului de absorţie a fondurilor europene. Există sectoare economice care s-au ajustat mult în perioada de recesiune sau au rămas mult în urmă. Acest lucru se datorează lipsei de investiţii sau investiţiilor direcţionate în mod haotic, a declarat Andreea Gheorghe, director general al societăţii de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management.
Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că Guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o asemenea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, după Dacia. După primele nouă luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.
Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, spune că retragerea Nokia va avea ca efect scăderea încrederii investitorilor străini în România.
„Ştirea alimentează suplimentar un anume pesimism faţă de investiţiile în România, ceea ce se va traduce în menţinerea la nivel ridicat a discount-urilor solicitate de investitori străini pentru a investi în acţiunile cele mai importante de la BVB”, a afirmat el.
Analistul firmei de brokeraj Tradeville Dragoş Dărăbuţ spune că închiderea fabricii nu va afecta încrederea investitorilor faţă de România, având în vedere că din comunicatul Nokia reiese că decizia a fost una strategică şi nu a fost luată din motive care ţin de contextul economic regional.