9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialPlati consistente, fara acordul administratorului CNH

Plati consistente, fara acordul administratorului CNH

» Administratorul special al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Nicolae Turdeanu, a cerut o verificare interna, dupa ce a desoperit ca persoane cu functii de raspundere au disponibilizat diverse sume de bani fara acordul sau. Neregulile nu se opresc aici, iar Ministerul Economiei va fi informat despre rezultatele anchetei.

Mai multe persoane din conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani (CNH) vor fi trase la raspundere dupa ce au cheltuit banii din bugetul institutiei fara acordul administratorului special, numit de Ministerul Economiei. In plus, sefii minerilor nu au recuperat de la vinovati sumele platite ca sanctiuni pentru neregulile descoperite in urma controalelor facute de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara. Nicolae Turdeanu, administratorul special al CNH Petrosani, spune ca puteau fi incalcate normele de securitate in nenumarate randuri, ca doar bugetul companiei era prejudiciat, nu si al celor responsabili de neregulile constatate. "S-au stabilit niste sume pe care nu le-am inteles.

 

De exemplu, ITM-ul facea control pe linia de protectia muncii, se amenda persoana juridica, adica unitatea, dar uitau sa citeasca mai departe ca unitatea trebuia sa recupereze respectivele amenzi de la persoanele responsabile. si ajungea mina sa plateasca si baietii sa greseasca intr-o veselie, adica nu era nici o problema pentru ei", a declarat Nicolae Turdeanu.
El spune ca a aparut o adevarata practica in acest sens, iar sumele pierdute astfel sunt considerabile. De asemenea, responsabilii CNH au ajuns sa faca plati importante fara acordul administratorului special, chiar daca a interzis complet acest lucru. Despre ce sume este vorba si cine sunt responsabilii, va stabili o comisie de verificare, numita special pentru a face lumina in acest caz. Nicolae Turdeanu spune ca, la finalizarea anchetei interne, va fi informat si Ministerul Economiei. "Se face verificarea acum, sa vedem ce plati s-au facut fara semnatura mea si, pentru platile respective, se va stabili cine raspunde", a mai spus Turdeanu.

Cu datorii de aproape trei miliarde de lei la bugetul consolidat al statului, Compania Nationala a Huilei Petrosani a fost trecuta la finele anului trecut in administrare speciala de catre Ministerul Economiei. Potrivit reglementarilor, administratorul special are ca principale atributii recuperarea datoriilor istorice ale Companiei, care este cel mai mare datornic la bugetul de stat. De asemenea, ea reprezinta si cea mai importanta unitate economica din Valea Jiului. Expertii Ministerului Economiei spera ca, dupa ce va fi reorganizata, Compania Nationala a Huilei va putea sa inregistreze profit si sa inceapa sa isi plateasca datoriile.

Cele mai citite

VIDEO. Organizația Mondială a Sănătății a donat materiale sanitare de peste 400.000 de euro către IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, vineri, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro. „Este...

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...

VIDEO. Organizația Mondială a Sănătății a donat materiale sanitare de peste 400.000 de euro către IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, vineri, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro. „Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă