20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPlanurile antitero, gasite pe strada

Planurile antitero, gasite pe strada

In timp ce populatia britanica se pregateste sa comemoreze implinirea unui an de la atentatele care au insangerat, pe 7 iulie 2005, Londra, tabloidul „Sun” a turnat ieri gaz pe focul nemultumirii publice legate de rezultatele rapoartelor publice.
Cotidianul britanic a informat despre un dosar clasificat al Ministerului britanic al Apararii, gasit aruncat pe o strada londoneza.
Dosarul continea 46 de documente reprezentand noul plan de reactie in eventualitatea unui atac terorist. Pe langa acest plan antitero, dosarul mai cuprindea lista tintelor presupus predilecte de pe teritoriul britanic. Potrivit unei primei reactii survenite din partea Ministerului Apararii, dosarul a fost furat din masina unui ofiter, salariat al departamentului antitero. Documentele au fost gasite de un trecator care le-a dus la redactia tabloidului.
Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii s-a limitat la a declara ca siguranta nationala nu fost pusa in pericol ca urmare a pierderii dosarului secret.
Intr-o atmosfera sumbra, Londra si-a incheiat pregatirile pentru comemorarea celor 52 de victime ale atacurilor teroriste. Comemorarea va incepe la pranz, prin doua minute de reculegere, in intreaga tara. Pentru dupa-amiaza este prevazuta o ceremonie mai ampla la Regent's Park, in centrul capitalei britanice, unde publicul va fi invitat sa participe, pana seara, la crearea unui „mozaic floral” gigantic, in memoria victimelor.
La un an dupa atacurile comise de patru atentatori cu cetatenie britanica, opinia publica britanica inca nu cunoaste toate detaliile.
Se stie ca teroristii – Mohammad Sidique Khan (30 ani), Shahzad Tanweer (22 ani), Hasib Hussain (18 ani) si Germaine Lindsay (19 ani) – au declansat trei bombe in reteaua de metrou londoneza si o a patra intr-un autobuz, ca nu a fost descoperit nici un complice, ca teroristii erau tineri aparent obisnuiti si relativ bine integrati – trei de origine pakistaneza, iar al patrulea era de origine jamaicana.
Atentatele, aparent autofinantate cu o suma de aproximativ 12.000 de euro, au fost pregatite minutios. Motivatia autorilor pare sa fi fost „un amestec de furie fata de ceea ce percepeau drept nedreptatile Occidentului fata de musulmani si o dorinta de a deveni martiri”, au conchis anchetatorii britanici.
Singurul care a lasat o explicatie video a faptei pe care urma s-o comita a fost Khan, care s-a prezentat drept „soldat” al islamului, actionand „pentru a-si razbuna fratii si surorile musulmane” dupa „atrocitatile comise de guvernele alese democratic”.
Atentatele de la Londra au marcat profund Marea Britanie – ele au accentuat neincrederea intre comunitati, au dus la inasprirea legislatiei antitero si au condus la o serie intreaga de dezbateri privind valorice britanice.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă