2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialPlanuri pentru o lege noua a invatamantului: ore mai putine, materii cumulate

Planuri pentru o lege noua a invatamantului: ore mai putine, materii cumulate

Ministerul Educatiei lucreaza in aceasta perioada la o lege care ar urma – printre altele –  sa reduca numarul de ore petrecute de elevi la scoala, sa pregateasca introducerea unor materii cumulative, precum stiintele, si sa impuna profesori mai bine pregatiti.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, precizeaza, pentru Romania libera, ca prin noua lege isi propune sa obtina stabilitatea sistemului de invatamant. Funeriu se refera in special la examenul de bacalaureat: "In linii mari, BAC-ul va fi organizat in continuare asa cum s-a organizat anul acesta. Adica incluzand si de acum incolo probele de competenta".

Ministrul Educatiei spera ca legea – care va include multe dintre propunerile continute in raportul comisiei prezidentiale realizat de fostul ministru Mircea Miclea – sa poata fi inaintata Parlamentului in luna aprilie, dupa ce in prealabil va fi prezentata in Guvern, supusa dezbaterii publice si  adoptata de Executiv. Daniel Funeriu isi doreste sa poata aplica prevederile noii legi din anul scolar 2010-2011.

Implicat in elaborarea textului de lege, fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, spune, pentru Romania libera, ca daca proiectul de act normativ va fi preluat de Parlament in procedura de urgenta, atunci are sanse sa fie adoptat pana in luna iunie, atunci cand se incheie actuala sesiune parlamentara.

Mircea Miclea afirma ca anumite aspecte din legea educatiei trebuie "radicalizate". Fostul ministru se refera in primul rand la numarul de ore din programul scolar. "Trebuie redus timpul petrecut de elevi la scoala sub 30 de ore pe saptamana, pentru ca daca aduni orele in care acestia stau in banci si  orele in care isi fac temele, acasa, atunci iti iese peste 8 ore de munca pe zi, ceea ce nu este normal", explica Miclea.

Foarte importanta, adauga acesta, este formarea profesorilor. "Pregatirea trebuie facuta la nivel de masterat. Cei care isi doresc sa fie profesori trebuie sa studieze doi ani de zile psihologie si pedagogie", spune Mircea Miclea, nemultumit ca in prezent studiile pentru profesorat implica doar cateva cursuri de psihologie si pedagogie, fiind admisi si neintegralistii.

Radicalizarea vizeaza si  modificarea curriculara, continua Miclea. "Este nevoie ca unele materii, precum fizica, biologia si chimia, sa fie cumulate intr-una singura: stiintele. Astfel, invatarea ar fi mai eficienta", conchide fostul consilider prezidential.

Sindicatele din educatie sunt de acord cu majoritatea propunerilor asa-numitului raport Miclea, spune pentru Romania libera presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea. Totusi, acesta spune ca mai trebuie negociate cel putin trei lucruri: titularizarea profesorilor – capitol la care sindicatele cer si cursuri de perfectionare, finantarea – pe care sindicalistii o vor realizata prin bani acordati direct unitatilor de invatamant, nu prin intermediul autoritatilor locale si managementul – reprezentantii profesorilor cerand ca in consiliul de administratie al scolilor sa fie incluse, in proportie de cel putin 50 la suta, cadrele didactice.

"Cea mai importanta este insa vointa ca acest proiect de lege sa fie implementat. De 20 de ani incoace pur si simplu nu s-a vrut sa se reformeze sistemul de invatamant", concluzioneaza Cornea.

Si organizatiile de parinti au cateva propuneri de modificare a actualului sistem de educatie. Presedintele Federatiei Nationala a Asociatiilor de Parinti, Mihaela Guna, se refera in primul rand la examenul de bacalaureat. "Desi forma actuala a bacalaureatului este facuta sa ajute mai mult copiii, nu e bine ca elevii de la profilul real sa aiba aceleasi subiecte cu cei de la profilul uman la limba si literatura romana. Apoi, cei de la "uman" ar trebui sa poata sa-si aleaga daca dau proba de istorie, nu sa fie obligati sa o sustina, cum se intampla in prezent", spune Mihaela Guna pentru Romania libera.

De asemenea, reprezentanta parintilor ridica un semn de intrebare cu privire la propunerea de extidenere a invatamantului gimnazial la noua clase. "Acest lucru i-ar avantaja pe copiii din mediul rural, dar ar putea sa scada calitatea invatamantului pentru ca nu sunt sigura ca profesorii din scoli au cu totii capacitatea sa predea teorie de liceu. Nu stiu nici daca exista o infrastructura care sa poata sustine noua clase in scoli", spune Guna.

In ultimii ani, autoriatile au incercat sa impuna mai mult reforme in educatiei. In septembrie anul trecut Guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege a educatiei inspirata din raportul realizat de comisia prezidentiala, sub coordonarea lui Mircea Miclea, dar si din legea intocmita de fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu. Dupa o luna insa, Executivul a fost rasturnat in Parlament. Cu un an inainte, in martie 2008, cand la conducerea ministerului se afla liberalul Cristian Adomnitei, presedintele Traian Basescu si liderii partidelor parlamentare semnau un Pact National pentru Educatie, care garanta modernizarea educatiei. Deziderat care nu a fost realizat intru totul pana in prezent.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă