22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPlanul anti-malarie ar putea omorî țânțarii fără insecticide

Planul anti-malarie ar putea omorî țânțarii fără insecticide

Cercetătorii au modificat genetic țânțarii pentru a produce doar progenituri masculine. Un nou fel de a lupta împotriva malariei vrea să elimine toate femelele de țânțari care răspândesc această boală mortală.

Doar femelele de țânțari mușcă și tot ele sunt cele care produc mai mulți țânțari. Cercetătorii spun că tehnica lor ar putea distruge populațiile de țânțari în doar câteva luni, fără a folosi insecticide.

“Țânțarii au fost categorisiți ca fiind cele mai virulente animale din lume” a spus Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor. "Mor mai mulţi oameni de infecţii transmise de ţânţari decât de aproape oricare alt fel de boală."

Unul dintre cele mai eficiente metode de a-i controla este de a da cu insecticide, dar are dezavantaje: poate omorî albinele şi alte insecte bune şi poate dăuna mediului, iar ţânţarii ajung în cele din urmă să capete rezistenţă la pesticide.

Astfel că omul de ştiinţă Nikolai Windbichler de la Colegiul Imperial din Londra şi colegii săi încearcă o abordare diferită. "Am găsit călcâiul lui Ahile al acestor ţânţari", a spus el.

Insectele au în jur de 400 dintr-o genă specifică a cromozomului X. Acela este cromozomul care poartă trăsăturile care fac insectele femele. O creatură numită mucegaiul noroiului produce o proteină care taie această genă într-un loc specific. Echipa a pus această proteină în ţânţari folosind ingineria genetică. Aceasta se activează atunci când ţânţarii produc spermă, iar atunci taie cromozomul X în 400 de locuri.

“Vă puteţi imagina că asta e destul de rău pentru cromozom.” a spus Windbichler. “Se distruge. Nu mai poate fi transmis următoarei generaţii.” Acest lucru duce la progenituri exclusiv masculine, iar aceştia vor putea, la fel, produce doar masculi. În cele din urmă înmulţirea acestora s-ar termina.

Încă mai au de făcut teste pentru a se asigura că metoda este sigură şi eficientă, dar Windbichler spune că e mai bună decât alternativa.

“Dacă vei compara ce facem noi cu insecticidele, de exemplu, care distrug orice specie de insectă care există, metoda noastră este foarte specifică.” a adăugat Windbichler. “E posibil să existe sute de specii de ţânţari, dar metoda noastră nu ar afecta decât o singură specie.”

Peter Hotez de la Baylor, care nu a fost implicat în aceste studii, crede că este o descoperire interesantă, dar că încă este în fază incipientă şi va fi nevoie de mai mult decât ţânţari proiectaţi pentru a putea învinge malaria. Va fi nevoie de noi medicamente şi vaccinuri şi de o curăţenie generală a locurilor în care se înmulţeau.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă