14.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPlรขngere รฎmpotriva CIA pentru a clarifica rolul sฤƒu รฎn arestarea lui Nelson...

Plรขngere รฎmpotriva CIA pentru a clarifica rolul sฤƒu รฎn arestarea lui Nelson Mandela

O plângere a fost depusฤƒ împotriva CIA, miercuri, la Washington, de cฤƒtre un doctorand care a solicitat documente pentru a clarifica rolul Executivului american în arestarea lui Nelson Mandela în perioada regimului de apartheid, în 1962, relateazฤƒ Mediafax.

„Potrivit unor surse, CIA a fost implicatฤƒ în arestarea, în 1962, a lui Nelson Mandela, care a condus la încarcerarea sa pentru decenii”, scrie reclamantul, Ryan Shapiro, în plângere. El a adฤƒugat cฤƒ defunctul preลŸedinte sud-african era pe atunci prezentat ca fiind „un terorist marxist”.

Doctorandul la istorie ลŸi antropologie în Massachusetts (nord-est) cere unui tribunal federal din Washington sฤƒ ordone CIA sฤƒ facฤƒ publice aceste documente în virtutea Legii privind dreptul presei de a fi informatฤƒ (FOIA).

Potrivit lui, aceste documente i-au fost refuzate pânฤƒ în prezent.

Intervievat de AFP, Dean Boyd, un purtฤƒtor de cuvânt al CIA, a precizat cฤƒ, „în general, CIA se abลฃine sฤƒ comenteze dosarele care sunt examinate în instanลฃฤƒ”.

„DeลŸi se ลŸtie de mai mult timp cฤƒ CIA a fost implicatฤƒ în arestarea lui Mandela, puลฃine informaลฃii publice precise existฤƒ despre aceastฤƒ implicare”, se mai poate citi în plângere.

„De asemenea, deลŸi se ลŸtie de mai mult timp cฤƒ CIA oferea cu regularitate regimului sud-african informaลฃii despre miลŸcarea antiapartheid, puลฃine informaลฃii publice precise existฤƒ despre aceste activitฤƒลฃi. Prin urmare, cu toate cฤƒ astฤƒzi este salutat la nivel mondial ca un erou ลŸi un combatant al libertฤƒลฃii împotriva injustiลฃiei, Mandela a fost desemnat drept terorist de cฤƒtre Executivul american ลŸi a rฤƒmas pe lista teroriลŸtilor pânฤƒ în 2008”, potrivit plângerii depuse la Tribunalul Federal din Districtul Columbia (Washington).

Cele mai citite

Caz cรขศ™tigat de CRJ la รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie

รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie s-a pronunศ›at de curรขnd รฎn privinศ›a respectฤƒrii drepturilor la locuire, viaศ›ฤƒ privatฤƒ ศ™i nediscriminare a grupurilor vulnerabile, drepturi...

A fost publicatฤƒ motivarea hotฤƒrรขrii CCR de respingere a candidaturii Dianei ลžoลŸoacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei a publicat, luni, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ la funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei.ย  รŽn document se aratฤƒ cฤƒ...

Victor Dican, convocat la naศ›ionala Romรขniei. Adrian ศ˜ut, accidentat

Mijlocaศ™ul Victor Dican a fost convocat pentru prima datฤƒ la echipa naศ›ionalฤƒ de fotbal a Romรขniei, รฎn contextul meciurilor din Liga Naศ›iunilor รฎmpotriva Ciprului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ