Consiliul Naţional de Etică ar trebui să se pronunţe în maxim o lună asupra acuzaţiilor de plagiat aduse premierului. Până astăzi, nu fusese depusă nici o sesizare oficială în acest caz.
Acuzaţiile de plagiat la adresa primului ministru vor fi analizate de cei 11 noi membri ai Consiliului de Etică (CNE), numiţi în urmă cu zece zile printr-un ordin al ministrului interimar de la Educaţiei, Liviu Pop. Ei vor avea prima şedinţă în cursul zilei de mâine, pe ordinea de zi trebuind să se regăsească şi dosarul de plagiat al fostului ministru al educaţiei Ioan Mang, aflat în faza de întocmire a raportului final.
Colegi cu Ecaterina Andronescu
Cristinel Diaconu – unul dintre cei îndepărtaţi din CNE – ne-a precizat că „nu am fost chestionaţi de nimeni din noua conducere a Ministerului Educaţiei în legătură cu situaţia de la CNE. Nu ni s-a cerut un raport de activitate, am fost înlăturaţi fără nici o explicaţie”. O explicaţie se poate regăsi într-o altă declaraţie a lui Diaconu, membru al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa: „nu văd cum se poate evita un verdict de plagiat în cazul Mang”. Prin numirea unei noi comisii, Mang mai primeşte, astfel, o şansă.
Consiliul nou numit de Liviu Pop se va întruni mâine în prima ei şedinţă, în acest moment nefiind depusă nici o sesizare privind acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta. Fără o astfel de sesizare – care poate fi depusă de oricine – mecanismul de investigare nu poate fi pus în mişcare. Trebuie spus că orice dosar de plagiat în care este implicat un demnitar este de competenţa CNE şi nu a universităţilor care au organizat examenul de doctorat.
Din momentul în care CNE va începe să lucreze la „cazul Ponta”, în 30 de zile este obligată să întocmească un raport. Decizia de plagiat şi eventuala sancţiune urmează să fie validată de departamentul juridic al Ministerului Educaţiei (care, la acea oră, va fi condus cel mai probabil de Ecaterina Andronescu). Ambele pot fi, ulterior, atacate în instanţă.
Citeşte şi Plagiat Ponta. Patru profesori de drept desfiinţează apărarea premierului
Din tot spectru educaţional
Noul Consiliu este condus de Teodor Petrescu, decan al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Instituţie unde Ecaterina Andronescu – nominalizată azi la funcţia de ministru al Educaţiei – este preşedintă a Senatului universitar. Vicepreşedinte este Virgil Muraru de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalatii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare. Printre membri mai găsim şi numiri controvesate.
Petru Andea – decan al Facultăţii de Electrotehnică şi Electroenergetică din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara – a fost deputat din partea PSD între 2000 şi 2008 dar şi consilier la Consiliul Judeţean Timişoara. Despre un alt membru al CNE, Romiţă Iucu se spune că este un apropiat al Ecaterinei Andronescu. In 2001-2003 a fost director general adjunct în Ministerul Educaţiei, sub mandatul de ministru al aceleiaşi Ecaterinei Andronescu.
Citeşte şi Plagiat Ponta. Expert consultat de Nature: „Primul lucru care şochează este lipsa notelor de subsol”
Doru Vladimir Puşcaşu este director ştiinţific în cadrul companiei Ceprocim care are ca şi obiect de activitate cercetarea în ştiinţe naturale şi inginerie. Nicolae Burnete vine de la Universitatea din Cluj, fiind până de curând decan al Facultăţii de mecanică. Paul Dobrescu este profesor la SNSPA.
Mihai Vladimirescu activează în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, iar Victor Stoica activează la Facultatea de medicină şi farmacie „Carol Davila” unde – pentru o perioadă – a fost şi decan. Doctor în chimie, Horia Iovu este decan al Facultăţii de chimie aplicată, iar Florin Ionescu este singurul membru al CNE care îşi desfăşoară activitatea didactică în străinătate la Steinbeins University din Berlin.
Facultatea de Drept va dezbate doar problema de imagine
Decanul facultăţii de drept a Universităţii Bucureşti, Flaviu Baias, ne-a spus că acuzaţiile de plagiat în cazul premierului nu vor intra în dezbaterea Comisiei de etică a facultăţii deorece Ponta nu face parte din corpul profesoral. „În acest moment, la facultate este o activitate intensă din cauza examenului de licenţă. Probabil că într-o săptămână vom discuta în Consiliul facultăţii dspre modul negativ în care s-au repercutat aceste acuzaţii de plagiat asupra instituţiei noastre de învăţământ.”
Citeşte şi Plagiat Ponta. Premierul a preluat inclusiv greşeli gramaticale şi aprecieri personale