19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPlafoanele la medicamente, desfiintate de la 1 octombrie

Plafoanele la medicamente, desfiintate de la 1 octombrie

Guvernul a decis, miercuri, eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate, incepand cu 1 octombrie, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El a precizat ca eliminarea plafoanelor nu este o masura electorala, deoarece a fost anuntata inca din luna mai ca urmand sa fie introdusa atunci cand sistemul este pregatit.

"Acum sistemul este pregatit", a spus Nicolaescu, care a adaugat ca primele retete vor fi decontate incepand cu 15 ianuarie 2009. Astfel, potrivit ministrului, desfiintarea plafoanelor nu va afecta bugetul pe 2008, fondurile necesare acestei masuri, care presupune o majorare de circa 3% a sumelor alocate cu aceasta destinatie, urmand sa fie asigurate prin bugetul pe anul viitor.

Nicolaescu a dat asigurari ca nu vor exista probleme de finantare si s-a declarat surprins de faptul ca unii dintre farmacisti, care cunosc sistemul de decontare, "alarmeaza populatia ca nu vor mai exista fonduri". El a aratat de altfel ca, pana in prezent, doar 3% dintre retetele prescrise au ramas neonorate. Potrivit ministrului sanatatii, contractele incheiate intre casele de sanatate si farmacii vor fi modificate astfel incat sa nu mai prevada sume fixe pentru decontarea acestor medicamente.

Mediafax aminteste ca eliminarea plafoanelor din farmacii la eliberarea medicamentelor compensate a fost anuntata de Nicolaescu la finalul sedintei de luni a BPC din PNL. Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca, potrivit hotararii adoptate de Executiv, furnizorii de medicamente evaluati au dreptul sa primeasca de la casa de asigurari de sanatate, la termenele prevazute in contract, contravaloarea medicamentelor cu si fara contributie personala eliberate, conform facturilor emise si documentelor insotitoare, la nivelul realizat.

Decontarea pentru activitatea curenta a anului 2008 se efectueaza la termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de catre farmacie la casa de asigurari de sanatate. In vederea asigurarii continuitatii eliberarii medicamentelor cu si fara contributie personala pentru tratamentul in ambulatoriu, precum si a medicamentelor si materialelor sanitare care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, casele de asigurari de sanatate pot utiliza angajamente legale suplimentare in anul 2008, in limita prevederilor aprobate in bugetul fondului pentru exercitiul bugetar 2008, cu termen de plata trimestrul I 2009.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă