Acestea s-au impus deoarece sunt alternative excelente pentru materialele clasice, devansându-le pe acestea în ceea ce priveşte rapiditatea în montaj, uşurinţa cu care acesta se face, dar şi modul curat al execuţiei. Plăcile din gips-carton sunt de departe preferate acum pentru construirea de pereţi falşi şi tavane false. Ele îşi găsesc o utilitate deosebită mai ales în operaţiile de reamenajare ale apartamentelor de bloc, acolo unde adesea se întâlnesc pereţi şi plafoane cu o planeitate defectuoasă. Placarea unor astfel de suprafeţe cu gips-carton este cea mai la îndemână soluţie, ea prezentând şi avantajul unor costuri mai scăzute. Mai mult decât atât, acest material are şi funcţii fono şi termoizolatoare, folosirea lui generând întotdeauna un dublu, sau chiar triplu avantaj.
Dacă folosirea gips-cartonului în locuinţă nu are nici un fel de contraindicaţie, lucrurile nu stau la fel şi în cazul băii. Umiditatea mare, specifică acestei încăperi, poate afecta acest material. Cu toate că există plăci fabricate special pentru a fi folosite în astfel de medii, care au o rezistenţă mare la umezeală, ele nu elimină în totalitate riscurile apariţiei mucegaiului. Acesta se poate instala după perioade mari de timp, zonele de îmbinare ale plăcilor fiind cele mai vulnerabile în acest sens. De aceea, pe parcursul lucrărilor, acestora trebuie să li se acorde o atenţie specială, armarea şi chituirea lor fiind o operaţie deosebit de importantă. Baia pe care o prezentăm aici a beneficiat din plin de materialele despre care am vorbit mai sus. Ele au fost folosite pentru a placa două suprafeţe mari: tavanul şi peretele exterior. Pentru primul, decizia a fost luată cu scopul de a se masca denivelările vizibile ale planşeului din beton. În cazul celui de-al doilea, raţiunile deciziei au avut drept scop izolarea termică a zonei, avându-se în vedere contactul ei direct cu exteriorul. Pentru ambele lucrări au fost folosite plăci din gips-carton verzi, rezistente la umezeală, şi profile metalice. Mai întâi a fost placat peretele exterior. Scheletul metalic al acestuia a fost construit în aşa fel încât el să permită montarea unui strat de vată minerală de sticlă între peretele din beton şi gips-carton.
Construirea tavanului fals a început cu fixarea pe pereţi a profilelor UW30. Acestea au fost montate la doar 10 cm de plafon pentru a nu fi diminuată mult înălţimea încăperii.
Tavanul fals a servit drept bază pentru construirea unei scafe decorative.