20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPizzeria de la "Maromol", demolată cu scandal

Pizzeria de la „Maromol”, demolată cu scandal

Clădirea ilegală a fost pusă ieri la pământ, după ce patronul Giovanni Panetta, concubina şi fiica acestuia, care se baricadaseră în clădire, au fost evacuaţi.

 

Biserica Mavramol, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie din 1702, a fost vreme îndelungată a fost mănăstire. E înscrisă la nr. 1890062 în Lista Monumentelor -UNESCO. În 1990, lângă altarul bisericii a apărut un chioşc pentru sucuri, care a devenit cârciumă cu etaj în baza unor autorizaţii ilegale.

Demolarea a fost hotărâtă de instanţe în 1997, dar nu a fost efectuată. În dosarul 1430/121/2008, Tribunalul Galaţi a emis sentinţa 2695/03.10.2008, prin care a obligat Primăria Galaţi să demoleze construcţiile ridicate în baza autorizatiilor nr. 7/4287/1990, 35/27.01.1992 şi 3723/28.04.1992″. Ultimul cumpărător al clădirii ce a făcut obiectul unui lung şir de tranzacţii ilegale, italianul Giovanni Panetta, a încercat să se opună demolării, mai întâi în instanţă, iar zilele trecute printr-o scenă „tare”. A intrat în greva foamei şi s-a închis în pizzerie, arătând un cuţit cu care ameninţa că se sinucide. Prevalându-se de faptul că Oficiul pentru Imigrări i-a eliberat ilegal certificatul de rezidenţă pe adresa cârciumii, el afirma că locuieşte în pizzerie împreună cu concubina sa, -Mihaela -Nedelcu, şi cele două fiice. -Lucru neadevărat, pentru că Panetta şi concubina sa au un apartament şi o casă în Galaţi. Ieri dimineaţă, angajaţii de la Ecosal au fost însoţiţi de forţele de ordine şi de o ambulanţă.

Poliţiştii i-au evacuat pe Giovani Panetta, concubina şi fiica de 18 a italianului, care se baricadaseră în  clădire, şi demolarea a fost continuată. Au apărut ca din senin şi personaje care susţineau cauza italianului, dar nici vociferările lor nu au stopat demolarea. „Noi avem o sentinţă definitivă şi irevocabilă, pe care trebuie să o ducem la îndeplinire. Neducerea la îndeplinire înseamnă dosar penal”, a declarat viceprimarul -Nicuşor Ciumacenco.

Suflu nou în Primăria Galaţi

Din 2008, de când a preluat domeniul urbanismului, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a demolat mai multe imobile, chioşcuri şi garaje ridicate ilegal. Pizzeria de lângă Biserica Mavromol trebuia demolată în baza unor sentinţe încă din 1997, dar nu au făcut acest lucru nici fostul primar Eugen Durbacă, nici cel actual, Dumitru Nicolae. Surse din primărie ne-au declarat că anul trecut s-au făcut presiuni puternice asupra lui Ciumacenco pentru a nu demola chioşcurile construite ilegal pe trotuarul de la Piaţa Energiei, pentru că 3 din acele chioşcuri aparţineau familiilor unor judecătoare şi funcţionare influente. În pofida acestor -presiuni, viceprimarul a coordonat personal demolarea chioşcurilor care ocupau aproape în totalitate trotuarul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă