22.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialPiratul gentilom

Piratul gentilom

Ieri, in Turcia persistau intrebarile privind adevaratele motive ale autorului turc al unei rocambolesti deturnari in ajun a unui avion apartinand companiei Turkish Airlines. Ipoteza privilegiata mentiona actul disperat al unui turc, ce afirma ca s-a convertit la crestinism, fiind amenintat cu inchisoarea pentru dezertare in tara sa, in timp ce presa relata ca piratul este autorul a sase tentative de sinucidere.
Hakan Ekinci, 28 de ani, neinarmat, a deturnat marti, la 20 de minute de la decolare, un Boeing 737-400 al Turkish Airlines care efectua legatura dintre Tirana si Istanbul, cu 113 persoane la bord, obligand avioane de vanatoare elene si italiene sa intervina, evenimentul incheindu-se fara violenta, pe aeroportul din Brindisi, in sudul Italiei. Barbatul le-a cerut scuze pasagerilor si s-a predat politiei italiene in jurul orei 18.00 GMT, la doua ore dupa aterizarea la Brindisi, ieri fiind inculpat pentru „deturnare si rapire de persoane”. Autoritatile turce nu au facut nici o declaratie noua privind mobilul piratului. In ajun, guvernatorul din Istanbul, Muamer Guler, declarase ca autorul deturnarii este un turc convertit la crestinism, care nu a mai ajuns la cazarma sa din Istanbul dupa o permisie de o zi in luna mai. El a fugit in Albania, unde a depus, fara succes, o cerere de azil politic. Inainte de a fi arestat la Brindisi, Hakan Ekinci a cerut sa se adreseze presei si a declarat ca vrea sa adreseze un mesaj Papei.
Pentru presa turca, ce l-a prezentat ca pe un dezechilibrat, piratul a dorit sa se foloseasca de presupusa convertire pentru a scapa de justitie intrucat dispune de un cazier judiciar pentru frauda bancara si falsificare de documente oficiale.
Deturnarea avionului a durat putin peste doua ore, iar pasagerii au ajuns ieri la Istanbul, destinatia lor initiala. Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a declarat ca este exclusa ipoteza unor complici la bordul avionului, confirmand ca in momentul arestarii barbatul nu detinea nici o scrisoare pentru Papa Benedict al XVI-lea, care va efectua o vizita oficiala in Turcia in perioada 28-30 noiembrie. Masurile de securitate din timpul calatoriei Papei nu vor fi modificate din cauza acestei deturnari, a subliniat Amato.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă