4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialPierderi in industria carnii de porc

Pierderi in industria carnii de porc

» Embargoul impus de UE la exporturile de carne de porc si porci vii va afecta industria  autohtona.
» Piata romaneasca va fi caracterizata de o concurenta neloiala intre producatori.
» Presedintele ANSVSA spune ca embargoul ar putea fi ridicat mai devreme de finele anului 2009.

 

Afacerile producatorilor din industria carnii vor inregistra pierderi majore dupa ce Uniunea Europeana a prelungit embargoul privind importurile de carne de porc si porci vii proveniti din Romania pana la sfarsitul lui 2009, din cauza persistentei pericolului de pesta porcina. "Pierderile noastre vor fi foarte mari", ne-a declarat ieri vicepresedintele companiei Angst, stefan Padure. "In plus, ne vom confrunta cu o concurenta neloiala pe piata romaneasca", mai spune acesta.

Concurenta neloiala

Vicepresedintele Angst considera ca, prin interzicerea exportului de carne si preparate din carne de porc pe piata Uniunii Europene, producatorii care au facut investitii pentru alinierea unitatilor de productie la standardele europene vor concura pe piata autohtona cu cei care nu au facut astfel de investitii, data fiind perioada  de tranzitie negociata cu autoritatile de la Bruxelles pana in 2009. "Compania Angst a facut pana acum investitii de peste 7 milioane de euro. Nu le putem amortiza prin pret, pentru ca ne confruntam cu aceasta concurenta neloiala", mai spune vicepresedintele Angst.

Romania are protejate pe piata Uniunii Europene doua produse – carnatul de Plescoi si salamul de Sibiu. "Nu putem exporta prin prelungirea embargoului nici una dintre aceste doua marci – afirma stefan Padure. Dat fiind faptul ca embargoul presupune interdictia vanzarii pe piata Uniunii Europene a carnii si produselor din carne de porc obtinute la o temperatura de fierbere mai mica de 70 de grade, cu aceste produse crud-uscate nu mai avem nici o sansa sa iesim prea curand. Am putea exporta crenvurstii sau salamurile fierte, dar concurenta este acerba pe aceste produse, iar singurul nostru atu, forta de munca ieftina, a disparut." Vicepresedintele Angst afirma ca, la ora actuala, se inregistreaza un deficit mare de  forta de munca si in sectorul industrializarii carnii. "Transatorii si macelarii calificati au plecat in Spania si Italia. Cei care au ramas sunt platiti aproape la nivelul din UE", explica acesta.  

Situatie grava in Romania

In momentul aderarii la UE, la 1 ianuarie 2007, embargoul era valabil pana la 30 septembrie, insa pesta porcina nu este controlata – mentioneaza documentul Comisiei Europene. Reuniti miercuri la Bruxelles, experti veterinari din cele 27 de state membre au decis prelungirea diferentiata a acestor masuri, ca urmare a numarului inegal de focare de infectie detectate. "Situatia este deosebit de grava in Romania, unde in august au fost detectate cazuri in marile ferme comerciale si 164 de cazuri in micile ferme de crestere a porcilor, in primul semestru al anului 2007" – conform aceleiasi surse.

Ce sanse avem?
Romania va putea solicita mai devreme de finele anului 2009 ridicarea embargoului impus de UE privind importurile de carne de porc si porci vii proveniti din Romania, daca nu va mai inregistra nici un focar de pesta porcina clasica timp de sase luni, a declarat, pentru Rompres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Acesta a precizat ca CE ia decizii pe termen lung, din cauza procedurilor, dar, in cazul in care tarile cu interdictii demonstreaza ca indeplinesc conditiile impuse, pot solicita mai devreme ridicarea embargoului.

Cele mai citite

Morgan Freeman continuă să atragă atenția și la 87 de ani. Cum a fost surprins actorul

Morgan Freeman, în vârstă de 87 de ani, continuă să atragă atenția, atât pe marile ecrane, cât și în viața de zi cu zi....

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...

Comisia Europeană a avizat planul fiscal al României

Avizul reprezintă un pas esențial în efortul țării de a echilibra deficitul bugetar și de a respecta criteriile fiscale europene Avizul Comisiei Europene pentru planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă