6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPierde Basescu? Invinge Geoana?

Pierde Basescu? Invinge Geoana?

Il vom vedea oare pe Antonescu la brat cu Geoana si cu Iliescu in campania pentru turul al doilea, asa cum a facut-o in 1996 Petre Roman cu Emil Constantinescu, atunci cand candidatul CDR a reusit sa-l infranga in alegeri pe Ion Iliescu si sa devina seful statului roman? Are liberalul convingerea ca, daca bate acum palma cu liderul social-democrat, sustinandu-l in batalia cu actualul presedinte in schimbul desemnarii lui Klaus Iohannis ca premier, va avea garantia respectarii la litera a acordului si dupa ziua de 6 decembrie, in conditiile in care pentru postul de prim-ministru si pentru alte functii se sta la coada in PSD? Ce perspectiva ofera PNL cand Crin Antonescu, dusmanul practicilor comuniste si al carierismului protectionist, anunta un tandem cu partidul lui Iliescu, Nastase, Dragnea si Vanghelie in dispretul unor convingeri doctrinare pe care le-a promovat si aparat inclusiv atunci cand a reusit sa-l detroneze pe Tariceanu?

 

Se pare insa ca interesele lui Patriciu si-au spus cuvantul o data cu dorinta lui Antonescu de a guverna impreuna cu un partid opus ideologiei liberale, descendent din fostul Partid Comunist, in vederea inmultirii voturilor necesare infrangerii unui contracandidat considerat ca nefiind de dreapta si cu grade de culpabilitate multiple. In loc sa-si arate masura, dand dovada de o prudenta calma, am vazut cum Crin, cu un reflex surprinzator si stangaci, a pus umarul la consolidarea pozitiei lui Mircea Geoana inainte ca acesta sa solicite oficial si public PNL negocieri pentru presedinte in schimbul unei superoferte, avand drept cap de serie conditia ca Iohannis sa conduca guvernul PSD-PNL. Nu spun ca au fost murdarite definitiv valorile dreptei sau ca prin aceasta larga deschidere spre baronii social-democrati liberalii se fac punte pentru ca Geoana sa defileze linistit la Palatul Cotroceni daca asa-numitul proiect Iohannis, neclar pentru opinia publica, va primi acordul lui Hrebenciuc sau al lui Iliescu.

 

Nici ca este imposibila o intelegere politica intre doua partide cu ideologii diferite pentru formarea unui guvern, situatie intalnita in alte tari. In primul rand, remarc un extaz lipsit de politete la un politician care, cu toate ca a adus un aer proaspat la aceste alegeri, vrea sa fie vazut ca un invingator absolut atat in raport cu propriul partid, cat si cu castigatorii turului din 22 noiembrie. In al doilea rand, constat cu surprindere bucuria unui politician de dreapta de a sta la aceeasi masa cu politicieni cercetati penal pentru coruptie, inainte sa fie intrebati partidul si alegatorii ce vor. Este adevarat, Antonescu poate sa incline decisiv balanta in favoarea lui Geoana daca o buna parte din electoratul sau, ma refer la nucleul dur din PNL, nicidecum la alegatorii tineri cuceriti de liberal, va raspunde la unison la mesajul anti-Basescu, spre satisfactia lui Marian Vanghelie si a lui Adrian Nastase.

 

Chiar daca a iesit din competitie, liberalul joaca, asadar, datorita pozitiei sale de jolly-joker, o carte mare sub aspectul interesului politic national. Daca isi mentine insa decizia de a defila cu PSD, indiferent de conditiile pe care le va pune si de asigurarile date de Geoana, Romania risca sa intre in zona cenusie a practicilor din timpul guvernarii Nastase, cand, se stie, baronii si-au facut de cap in economie cu voie de la tatucul de la Cotroceni. Din pacate, Antonescu vrea o asemenea istorie din cauza dorintei de razbunare a unor sustinatori. Atitudine paradoxala si in dezacord cu discursul sau din campania electorala, cand l-a acuzat pe Geoana pentru toate relele comise de PSD in ultimii 20 de ani. Pare sa fi uitat de toti si de toate in goana dupa atingerea unui scop comercial. Miza liberalului ramane inlaturarea lui Basescu prin solutii neagreate de unele dintre organizatiile din teritoriu.

 

Exista liberali care reclama, printre altele, ignoranta prezenta la varful partidului, fiind convinsi ca presedintele lor s-a grabit sa duca PNL in curtea PSD. Analizati sec unele iesiri la rampa ale unor lideri de filiale si veti gasi opinii contrare demersului privind apropierea de acolitii vechii nomenclaturi din PSD. Luati apoi in calcul declaratia temperata a lui Tariceanu si veti descoperi o alta abordare in ceea ce priveste deschiderea spre posibile intelegeri cu oricare dintre partidele democrate. Sigur, Traian Basescu are in acest moment o problema. A fost izolat printr-o declaratie la care nu se astepta. De data asta, statutul de jucator nu se mai potriveste cata vreme nu mai are partener de negociere. Majoritatea pare hotarata sa-l scoata prin vot de la Cotroceni, folosindu-se de greselile facute in timpul mandatului de presedinte. O nemultumeste apoi referendumul pentru un Parlament unicameral, care deranjeaza enorm.

 

La fel si declaratia privind asa-zisa "independenta" electorala intre cele doua tururi, vazuta ca pe o desconsiderare a liderilor infranti la primul tur. Este evident ca Basescu nu mai are la cine sa apeleze in afara de PDL. Nici un lider nu mai da semne sa treaca de partea sa. Acest lucru l-a determinat sa opineze ca nu doreste nici un fel de alianta inainte de scrutinul din 6 decembrie, pe motiv ca voturile nu se tranzactioneaza, singurul sau partener fiind poporul roman. Asa sa fie? Lui Basescu nu-i ramane decat sa-l atace mai mult pe Geoana decat pe aliatii acestuia – liberalii –, care sunt pe cale sa devina un miniguvern PSD o data ce se va semna acordul politic aprobat ieri de conducerea PNL. Prin urmare, la intrebarile de la inceputul acestui editorial dau un singur raspuns: da, Crin Antonescu va fi prezent in turul al doilea sustinandu-l pe Mircea Geoana, pesedistul avand sanse reale sa castige presedintia.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă