19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPictorul Sorin Dumitrescu, dat afara din atelier

Pictorul Sorin Dumitrescu, dat afara din atelier

Ajuns la capatul rabdarii, cunoscutul artist plastic Sorin Dumitrescu a chemat ieri presa si pe cativa cunoscuti intelectuali, considerand ca nu mai are alta cale de a-si exprima ceea ce i se intampla de cativa ani si care duce in cele din urma la anihilarea sa ca artist si intelectual.
Evenimentul a fost organizat impreuna cu Primaria Sectorului 2, edilul Neculai Ontanu fiind la randul sau prezent alaturi de artist. Totul s-a desfasurat in spatiul fostului atelier din strada Parintele Galeriu nr. 13, acum golit si oferind o imagine dezolanta. Acesta trebuie evacuat pana pe data de 19 octombrie, iar pana mai ieri adapostea atat atelierul artistului, cat si sediul fundatiei si Editurii Anastasia. Din toata aceasta constructie culturala, creata de-a lungul celor 16 ani, considerata de multi din cei prezenti de interes national, de patrimoniu cultural, s-a ales acum (la propriu) praful.
Ce s-a intamplat? Cladirea a fost revendicata, cu un dosar extrem de subtire, din care lipsesc actele fundamentale, de transmitere a proprietatii (certificatele de mostenitor). Se pare ca, in 1929, atunci cand Esmeralda Negruzzi, cea care cumparase imobilul, a decedat, la cateva zile s-a prezentat la notariat o persoana care a afirmat, fara nici un act doveditor, ca este fiul acesteia. Inchiderea ochilor de atunci a reverberat in lant, ducand acum la barbaria impotriva culturii la care asistam. Actualul pretendent, o doamna din Calafat, nu s-a prezentat nicicand in public si este reprezentanta de un anume Mita Dumitru, individ „din specia furiosilor”, dupa cum s-a exprimat artistul, dar extrem de eficient in obtinerea, cu acte subtiri, a unor astfel de cladiri in litigiu. Prin spaga, sustine Sorin Dumitrescu, acesta a castigat procesul, iar sentinta finala a fost data de judecatorul Danut Cornoiu, cel care urmeaza sa fie „azvarlit” in prezent din CSM pentru coruptie. Toate demersurile de atunci incoace ale artistului s-au dovedit ineficace: procesul cu Primaria a fost, la randul lui, pierdut (dl Dumitrescu este cetatean de onoare al Capitalei!), apelurile, memoriile la MCC si ministrul Iorgulescu, Academie (unde-i membru corespondent), UAP (care a pierdut si ea procesul cu acelasi petent si ii cere acum artistului peste 100 de milioane, adica cheltuielile de judecata) au ramas fara ecou.
Au fost prezenti oameni cunoscuti de cultura precum: Dan Haulica, Eugen Simion, Dan Puric, artistul plastic Silvia Radu. In discursurile lor, ei au insistat ca nu e vorba doar de un caz social, ci de un atac la patrimoniul nostru cultural, la identitatea noastra cu care intram in Europa. Sorin Dumitrescu vrea sa se retraga din metropola, in zona Botosanilor sau altundeva, dar nici macar unul din ierarhii BOR nu l-a sunat pana acum, pentru a-i oferi un spatiu minimal!

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă