13.9 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialPictoriţa de pe Broadway

Pictoriţa de pe Broadway

Aproape necunoscută în România, Mariana Cornea este apreciată, deopotrivă, de critica şi de publicul occidental. A semnat scenografia unor spectacole pentru Opera din Viena, iar lucrările sale sunt expuse în inima artistică a New York-ului, la Broadway Gallery.

Una dintre cele mai bune artiste plastice din noul val, Mariana Cornea, este ignorată aproape complet în România, deşi ea a devenit celebră în Italia, Austria ori Statele Unite ale Americii. Artista, născută în Cluj-Napoca, este stabilită în prezent în capitala austriacă. Mariana Cornea este membru al mai multor asociaţii ale artiştilor din Austria şi din Italia, iar studiile sale în domeniul artelor includ o diplomă de absolvire a Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj, în prezent Universitatea de Artă şi Design, precum şi Academia de Arte Frumoase din Viena, unde a obţinut titlul de magister în artă.

Expoziţii prestigioase

Artista, născută în Cluj-Napoca, a avut expoziţii în Viena, Milano, New York, Miami, Verona, München, Klosterneuburg, Paris, Padova, Arad, Florenţa, Sibiu şi multe alte oraşe. Lucrările artistei i-au uimit pe criticii de artă. Ştefania Severi din Roma afirmă că „Mariana Cornea este un artist care proiectează picturile sale într-o dimensiune europeană şi dincolo de ea. După ce şi-a finalizat studiile în Cluj, ea a studiat şi la Viena, oraşul în care trăieşte şi creează în prezent. Ea a trăit, de asemenea, o lungă perioadă de timp în Italia, unde a avut o mulţime de expoziţii”. Practic, potrivit criticilor de artă, lucrările Marianei Cornea sunt informale, care au tendinţa de a favoriza comunicarea. În unele lucrări, ea recurge la culori simbolice, precum roşul ori albul strălucitor, care sugerează elemente metafizice, într-o manieră abstractă.

La rândul său, profesorul clujean Negoiţă Lăptoiu remarca „memoria afectivă generoasă (n.r. – a Marianei Cornea) care dovedeşte potenţialul expresiv al unei rezonanţe spirituale particulare”. Tot el remarca faptul că lucrările artistei născute la Cluj sunt uneori extrem de discrete, alteori dau dovadă de un dinamism exploziv, care preia piese din realitate şi le transformă într-un material care pluteşte. În opinia profesorului Negoiţă Lăptoiu, arta Marianei Cornea se apropie de lirica poetică, cu o armonie adâncă şi strălucire, dar care presupune o calitate muzicală a tonurilor pe care le foloseşte pictoriţa.

Scenografii pentru Opera din Viena

Dincolo de aprecierile criticii, Mariana Cornea se bucură de un succes tot mai mare la public. O serie de prestigioase ziare din străinătate i-au dedicat cronici elogioase, care i-au atras pe amatorii de artă din toată lumea. La succesul său a contribuit şi faptul că Mariana Cornea a depăşit graniţele picturii şi a devenit, în calitate de scenografă, colaboratoarea uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură de pe continent, Opera din Viena. În Statele Unite ale Americii, la succesul său la marele public au contribuit şi articolele favorabile, publicate în reviste precum New York Arts Magazine. Criticii de artă spun că Mariana Cornea creează un stil artistic ce presupune numeroase enigme, de aceea, interesul publicului este atât de profund şi de mare.

Interesul a apărut şi în Cluj-Napoca

Însă, în timp ce presa din Statele Unite ale Americii şi din Europa îi dedică spaţii ample, artista, stabilită în capitala austriacă, este aproape necunoscută la Cluj.

Mulţi dintre proprietarii de galerii de artă spun că nu au auzit de ea. Alţii, mult mai puţini la număr, spun că şi-ar dori să găzduiască o expoziţie a Marianei Cornea, după ce au văzut în presa străină succesul de care s-a bucurat ultima sa expoziţie, „All seeing Eye”, de la New York. „Dacă a expus în Broadway Gallery, cu siguranţă că are valoare, iar dacă a fost apreciată peste Oceanul Atlantic, o asemenea artistă ar trebui să fie primită cu braţele deschise de publicul clujean”, a spus unul dintre proprietarii de galerie de artă plastică din Cluj. Iar criticii de artă din străinătate spun că, dacă ar miza pe artista născută la Cluj, curatorii galeriilor de artă din oraşul său natal ar avea câştig de cauză, deoarece creaţiile Marianei Cornea sunt deosebit de rafinate. Criticul de artă italian Cecilia Marone La Rosa a remarcat arta Marianei Cornea încă din anul 2001, când, cu prilejul unei expoziţii din Peninsula Italică, scria: „Originale, pline de luminozitate, multă culoare şi mult echilibru, sugestive şi rafinate, astfel pot fi caracterizate compoziţiile Marianei Cornea-Petrean”.

În România, creaţiile sale au ajuns să fie apreciate de un public restrâns, care frecventează evenimentele precum bienala de artă din Arad ori de cei care au descoperit pagina web personală a artistei, www.marianacornea.at, foarte bine cotată în mediul artistic european şi care conţine o serie de lucrări extrem de interesante. Lucrările artistei clujene au stârnit interes mare şi în oraşul ei natal.

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath, spune că îi va acorda tot sprijinul în cazul în care artista Mariana Cornea intenţionează să expună în Cluj-Napoca. „Din păcate, marile valori româneşti, după ce ajung apreciate în Occident, abia atunci sunt recunoscute şi la noi în ţară. Se adevereşte încă o dată proverbul caracteristic românilor care spune că nimeni nu este profet în ţara lui. Noi, ca Direcţie de Cultură şi Patrimoniu Naţional, ne dorim foarte mult ca valorile artistice româneşti să fie apreciate la justa lor valoare şi în România. În cazul în care vom putea să fim de folos Marianei Cornea, o vom sprijini cu tot ceea ce putem. Rămâne doar ca ea să îşi manifeste dorinţa în acest sens”, a declarat Leonard Horvath.

Cele mai citite

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă