» Lydia Csato Gasman, istoric de arta de origine romana, unul dintre cercetatorii care au deschis orizonturi noi asupra operei lui Picasso, a murit, la inceputul acestui an, in America, la varsta de 84 de ani.
» Studiile sale merg dincolo de relatia directa intre viata si opera lui Picasso. "Ceea ce am facut eu a fost sa sparg sistemul sau privat de simboluri", spunea Lydia Csato Gasman.
» Ea insasi un pictor de succes, Lydia Csato Gasman a avut o personalitate controversata: editorii au refuzat sa lucreze impreuna cu ea pentru ca era prea dificila, iar studentii au admirat-o pentru prelegerile sale, la care venea imbracata in tinute excentrice.
Cotidianul american New York Times a realizat recent un amplu portret al Lydiei Csato Gasman, apreciind contributia acesteia la evaluarea si cunoasterea operei lui Pablo Picasso. Criticii de arta sunt de acord ca dr Gasman a redefinit studiile despre Picasso. In timp ce majoritatea cercetatorilor au analizat opera lui Picasso la nivelul inovatiilor si progresului artistice sau s-au oprit asupra relatiei dintre viata acestuia si opera sa, Gasman a gasit o cale de mijloc. "Ceea ce am facut eu a fost sa sparg sistemul sau privat de simboluri. Nimic din opera lui Picasso nu e intamplator. Tot ce pare accidental e plin de intelesuri", spunea Lydia Csato Gasman. "Una dintre realizarile ei senzationale a fost ca a descoperit-o, in 1972, in sudul Frantei, pe Marie-Therese Walter, marea dragoste a lui Picasso, si a obtinut cel mai detaliat si sincer interviu despre legatura celor doi."
Potrivit presei franceze, Gasman a reusit sa smulga de la Marie-Therese informatii pe care i-a promis sa nu le publice niciodata, dar care au ajutat-o sa-si clarifice noi aspecte despre personalitatea marelui artist spaniol. Lydia Csato a descoperit si un sens sexual al "cabanei de pe plaja", laitmotivul tablourilor artistului in anii ’30.
Dar cea mai mare realizare a lui Gasman a fost stabilirea legaturii dintre picturile lui Picasso si viata sa interioara: cartile pe care le citea (in special poezie suprarealista) si influenta acestora asupra propriilor scrieri si note, starea sa psihica in legatura cu interesul pentru misticism, magie si ritualuri. Concluziile au fost stranse intr-o lucrare de dizertatie de patru volume, pe care a sustinut-o in 1981 la Universitatea din Columbia. Lucrarea nu a fost niciodata publicata, insa fotocopii ale acesteia au circulat in lumea artistica si pe internet.
Cercetatorii si criticii de arta s-au grabit sa desfiinteze descoperirile lui Gasman, dar John Richardson, principalul biograf al artistului, a sustinut ca Lydia Csato Gasman a reusit "sa dezvaluie secretele lui Picasso mai mult decat oricine altcineva". Unul dintre studiile de referinta ale Lydiei Csato Gasman se bazeaza pe notele tinute de Picasso la Royan, in Franta, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si se incheie cu urmatoarea concluzie: "Au fost momente cand Picasso a folosit scrisul ca un substitut pentru pictura si a perceput pictura ca pe o forma a scrisului".
Excentrica profesoara
Lydia Csato s-a nascut in 1925, la Focsani, intr-o familie de intelectuali. Isi obtine licenta in stiinte Umaniste si Drept la Universitatea din Bucuresti, in 1948, si termina Academia de Arte Frumoase in 1953, devenind un pictor reprezentant al realismului social. Presa straina sustine ca picturile sale din acea vreme se regasesc la Muzeul National de Arta al Romaniei (site-urile romanesti nu au, practic, indexat numele Lydia Csato). In 1961, fuge in Vest. Pleaca initial in Israel pentru a-si regasi ceilalti membri ai familiei, iar apoi se muta la Paris.
In capitala Frantei ia contact in profunzime cu arta moderna si incepe sa fie fascinata de opera lui Picasso. In 1963, se casatoreste cu Daniel Gasman, om de stiinta, iar cuplul decide sa se mute la New York. Cei doi divorteaza in 2000 (Lydia Csato avea 74 de ani), dar raman prieteni apropiati. Dr Gasman, care a continuat in toti acesti ani sa picteze, a predat Istoria artei la Vassar College, intre 1968 si 1973, si ulterior la Universitatea din Haifa, intre 1973 si 1975. Din 1981 pana la varsta pensionarii, in 2001, a predat si a tinut prelegeri inflacarate la Universitatea din Virginia, unde ridica salile in picioare.
A devenit cunoscuta si pentru tinutele sale excentrice: purta tot timpul turbane, fuste din piele de leopard si avea o nelipsita tigara in coltul gurii. Editorii spun ca Lydia Casto Gasman a avut o personalitate puternica. Era foarte carismatica, dar si o persoana extrem de dificila. In ciuda interesului pentru munca acesteia, marii editori au refuzat sa lucreze impreuna cu ea. Din cauza acestor neintelegeri, ultima sa lucrare, "Razboi si Cosmos in textele lui Picasso 1936-1940", a fost publicata pe propria cheltuiala la o editura obscura.