8.7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialPhenianul este aproape pregătit pentru un nou test nuclear, anunţă un institut...

Phenianul este aproape pregătit pentru un nou test nuclear, anunţă un institut american

Coreea de Nord a reparat pagubele cauzate de inundaţii la centrul său nuclear şi ar putea să procedeze curând la al treilea test nuclear, a anunţat vineri un centru american de studii pe baza unor imagini prin satelit, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Imaginile, datate cel mai târziu la 13 decembrie, la o zi după un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune considerat de Washington un test balistic, arată că regimul menţine pregătită în mod permanent instalaţia de la Punggye-ri, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Johns Hopkins University.

Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele două săptămâni, în urma unei decizii în acest sens, cu condiţia ca un fir de apă detectat la intrarea de sud a tunelului să nu constituie un impediment major, a precizat institutul pe site-ul său, 38 North.

“Nu este posibil să se spună cu certitudine dacă această problemă se află sub control sau a fost soluţionată” între timp, subliniază institutul.

Primele teste nucleare nord-coreene, efectuate în octombrie 2006 şi mai 2009, au fost realizate la câteva luni după tiruri – eşuate – de lansatoare.

Coreea de Nord a lansat la 12 decembrie, cu succes, o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Unha-3 menită să amplaseze pe orbită un satelit civil, o misiune exclusiv ştiinţifică, potrivit declaraţiilor sale.

Însă critici ai regimului, cu Washingtonul în frunte, îl consideră un test deghizat de tir de rachetă de tip intercontinental, o etapă-cheie în cadrul programului nuclear al acestei ţări.

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici acuză regimul de la Phenian că deţine mai multe bombe nucleare şi că procedează la teste atomice menite să le miniaturizeze şi să le instaleze pe rachete.

Unii experţi apreciază totuşi că dezvoltarea unei capacităţi nucleare având la bază rachete de tip intercontinental va necesita mult timp.

Cele mai citite

Aur pentru România la Campionatele Europene de scrimă pentru juniori

Echipa masculină de sabie a României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Europene de scrimă pentru juniori, după ce a învins în finală...

Polonia ar putea lua măsura unei interdicţii asupra importului produselor agricole din Rusia

Polonia nu exclude introducerea unei interdicţii asupra importului produselor agricole din Rusia, a declarat joi premierul Donald Tusk în timpul unei vizite la Varşovia...

Șase persoane au fost salvate din accidentul de elicopter, în largul coastei Norvegiei

Un elicopter care transporta șase persoane s-a prăbușit miercuri în ocean, în largul coastei de vest a Norvegiei, iar toate cele șase persoane de...
Ultima oră
Pe aceeași temă