25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPetrosaniul, declasat de Ministerul Culturii si Cultelor

Petrosaniul, declasat de Ministerul Culturii si Cultelor

» Colonia Petrosani isi va pierde in mare parte clasificarea de "zona pietonala istorica". Statutul de monument istoric este fortat, pentru ca multe bijuterii arhitectonice au disparut de multa vreme, demolate de potentatii locali.

Colonia din municipiul Petrosani va fi radiata, partial, de pe lista monumentelor istorice. Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Judetean Hunedoara, din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, lucreaza la intocmirea dosarului de declasare a zonei.
Situata in vestul municipiului Petrosani, Colonia, una dintre cele mai vechi zone urbane din Valea Jiului, a fost inclusa, dupa anul 1990, pe lista monumentelor istorice. Cartierul este clasificat drept "zona pietonala istorica" si, teoretic, acest statut ar trebui sa-i impiedice pe proprietarii caselor sa modifice fatadele cladirilor fara acceptul Directiei Judetene pentru Cultura si al ministerului de resort. In realitate insa, multe dintre cladiri sunt in paragina, iar altele, clasificate drept monumente istorice, cum este fosta baie comunala, au disparut intre timp, demolate chiar de catre proprietarii imobilelor.

 

Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Judetean Hunedoara cunoaste bine situatia si incearca sa o remedieze prin declasificarea partiala a zonei urbane. Pentru asta este nevoie si de colaborarea administratiei publice locale din Petrosani. "O reanalizare a imobilelor care fac parte din Colonie trebuie sa aiba loc. Inca nu a fost realizat un astfel de studiu. Va trebui facut un PUZ si vor trebui delimitate exact imobilele care mai pastreaza calitatea de monument istoric. Atunci, tot ce se poate face este o delimitare in teren a catorva imobile sau a unei strazi, doua, trei, din cartierul Colonie, care sa fie pastrate cu calitatea de monument istoric", a declarat Calin Cornea, inspector la Directia Judeteana pentru Patrimoniul Cultural Hunedoara.

 

Colonia muncitoreasca din Petrosani a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea, in timpul Imperiului Austro-Ungar, o data cu dezvoltarea industriei miniere in zona. O caracteristica a cartierului o reprezentau strazile largi pentru acea vreme, care erau si surprinzator de drepte. In Colonie, functionau o baie comunala, precum si un cazino, care acum adaposteste sediul unei societati comerciale. In ciuda scrierilor istoricilor marxisti, de fapt, muncitorii din Colonia miniera din Petrosani aveau un standard de viata foarte bun, sustinut de salariile consistente primite in schimbul muncii in subteran. Mai mult, locuintele pe care le foloseau minerii din Petrosani la sfarsitul secolului al XIX-lea erau de o calitate mai buna decat cea a multor case ale burghezilor din alte zone ale Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă